Deputatul Drăghici susţine iniţiativa CE privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor

Deputatul PSD Mircea Drăghici, chestor al Camerei Deputaţilor, susţine că iniţiativa Comisiei Europene privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor este lăudabilă având în vedere că în toate statele membre, ratele şomajului în rândul tinerilor sunt de două ori mai ridicate decât în cazul restului populaţiei de vârstă activă. Există aproximativ 7,5 milioane de tineri europeni (cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani), care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare în UE.

„Comisia Europeană a propus săptămâna trecută normele operaţionale pentru implementarea iniţiativei privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, în vederea combaterii şomajului la nivelul acestei categorii de cetăţeni. Această iniţiativă a fost propusă de Consiliul European din 7-8 februarie 2013, cu un buget de 6 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. României îi va reveni suma de 140 de milioane de euro, pe care premierul Victor Ponta a anunţat că o va folosi pentru programe de sprijinire a societăţilor care angajează tineri. Din punctul meu de vedere aceste programe vor avea efectul dorit dacă procedurile prin care angajatorii vor avea acces la aceste măsuri se vor simplifica din punct de vedere birocratic”, a precizat parlamentarul argeşean.                 
Social-democratul Mircea Drăghici precizează că tinerii ar trebui să beneficieze de consiliere profesională şi stagii de practică încă din perioada studiilor preuniversitare. “În cadrul vizitelor pe care tinerii din Colegiul meu le-au făcut la Parlamentul României, am sesizat că aceştia sunt destul de nehotărâţi în ceea ce priveşte viitorul lor profesional. Consider că nivelul ridicat al şomajului în rândul acestei categorii de vârstă este determinat în special de lipsa de experienţă a persoanelor care intră pentru prima dată pe piaţa forţei de muncă. În acest sens, susţin introducerea unor stagii calitative de pregătire pentru a facilita trecerea de la educaţie la muncă şi pentru a reduce şomajul. De asemenea, cred că ar trebui finanţate programe care să vizeze consultanţa pentru orientarea profesională a tinerilor încă din perioada studiilor liceale cu scopul de a testa şi de a le dezvolta abilităţile personale, de a vizualiza competenţele necesare la angajare şi a legăturilor dintre şcoală, loc de muncă, aptitudini, valori şi cerinţe. Prin participarea la sesiuni de consultanţă profesională, tinerii vor avea o viziune mai clară asupra viitoarei cariere profesionale, asupra rolului în comunitatea din care fac parte şi a necesităţii educaţiei pentru viitor”, a afirmat deputatul Colegiului Curtea de Argeş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.