Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești (FCN Pitești) a produs fasciculul de combustibil nuclear cu numărul 150.000.

 

Fostul ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, a ținut cu această ocazie să puncteze înaltul profesionalism al specialiștilor de la FCN Pitești, ca de altfel al tuturor celor care lucrează pe platforma nucleară de la Mioveni.

“Mioveniul, prin platforma nucleară, beneficiază de vârful cercetării în domeniul nuclear românesc. Este deci evident că și întreaga activitate de pe această platformă este la cel mai ridicat nivel. În mandatul de la ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri am putut constata cu satisfacție aprecierea internațională de care se bucură oamenii de la FCN și ICN Mioveni. Țin să îi felicit pe cei de la Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești pentru producerea fasciculul de combustibil nuclear cu numărul 150.000. FCN Pitești este singurul producător autorizat la nivel global, în afara Canadei, pentru producția de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuala Candu Energy) și Zircatec Precision Industries Inc Canada. Pentru ca publicul larg să își formeze o idee, anual, centrala nucleară de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Pitești.
Una din marile reușite din mandatul de la ministerul Energiei a fost faptul că am deblocat negocierile pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă astfel încât, recent, am reușit să  semnăm Memorandumul de Înțelegere cu partenerii chinezi pentru cele două reactoare. În prezent, prin combustibilul nuclear produs la Pitești și folosit în cele două unități nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica asigură 20% din producția totală de electricitate a României. Sunt convins că FCN Mioveni va avea o nouă deschidere a activității, din momentul în care vor fi date în folosință și celelalte două reactoare nucleare de la Cernavodă care vor fi construite împreună cu partea chineză.

Și, pentru că vorbim despre platforma nucleară de la Mioveni, mă bucur că am reușit ca proiectul ALFRED, reactorul nuclear de generația a IV-a dezvoltat pe platforma de la Mioveni, să fie inclus pe liniile de finanțare existente în acest moment. Prin acest program, România rămâne în topul mondial în acest domeniu. Sunt convins că, în viitorul pe termen mediu și lung, România, prin platforma nucleară de la Mioveni, grație reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și proiectului ALFRED, își va putea valorifica resursele umane și capacitățile de producere a energiei în condiții de înaltă performanță și siguranță. Este o șansă pe care specialiștii de la ICN, FCN Mioveni și în general din industria nucleară românescă o merită pentru că am ajuns aici în primul rând grație profesionalismului lor”, a afirmat vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, fostul ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri. 

Comments

comments