Plantația de gutui, o afacere de familie la Bogați. Producție de 3,5 tone anual pe o suprafață de 6.000 mp

O familie din comuna Bogați se ocupă de câțiva ani de zile de pomicultură. Deși nu sunt specializați în acest domeniu, cei doi tineri, Dan și Emilia Badea au renunțat la joburile lor și s-au hotărât să cultive diverse specii de pomi fructiferi în comuna natală, scrie fermierulargesean.ro

Pe lângă livezile de pruni, peri, piersici, caiși și vișini, cei doi au și o plantație de gutui care se întinde pe o suprafață de 6.000 de mp. Plantația este înființată în urmă cu 8 ani, când Dan a renunțat la serviciul său și a decis să valorifice pământul roditor pe care îl deține în comuna Bogați. Deși majoritatea pomicultorilor aleg să cumpere de la institute pomicole specializate specii de calitate, pomicultorul argeșean a ales să-și altoiască singur gutuii.

”Am mers în pădure și am luat mai mulți gutui sălbatici pe care i-am altoit eu. Acest lucru se întâmpla acum 8 ani. Acum am peste 200 de gutui. Producția a început în urmă cu patru ani, când am recoltat 2,5 tone de fructe. Anul trecut, deoarece vreme nu a fost tocmai prielnică, am recoltat 3,5 tone de fructe. Gutuii necesită o îngrijire aparte. Deși nu sunt specialist în domeniu am învățat din diverse cărți despre acești pomi fructiferi și despre atenția de care au nevoie. Boala cea mai des întâlnită la acești pomi fructiferi este focul bacterian care atacă frunzele și apoi fructele. De asemenea, au nevoie de multiple lucrări, precum: frezat, săpat, stropit, dar și ajutați cu un îngrășământ natural, iar aici noi folosim gunoiul de grajd, în special cel de oaie. Am ales plantația de gutui deoarece mi-am dorit să fac ce nu are altul. Iar soiul este unul foarte bun. Am avut gutui și la un kilogram. Chiar și un inginer de la Institutul Pomicol Mărăcineni a venit să ia prăsilă de la mine. Eu și cu soția mea ne ocupăm atât de îngrijirea plantației de gutui, cât și de recoltarea și vânzarea fructelor. Este ca o afacere de familie. Avem propriile utilaje: tractor, plumb, disc, pompă de stropit. Din păcate, deși fructele sunt naturale, fără niciun îngrășământ artificial, sunt fructele noastre din livadă, prețul cu care acestea sunt comercializate este destul de mic. Noi le vindem la un agro în București cu 2,5 lei kilogramul, la jumătate față de prețul pieței”, ne-a povestit pomicultorul argeșean.

Pe lângă plantația de gutui, cei doi cultivă și alţi pomi fructiferi. Mai au o livadă de 400 de pruni, 80 de peri, piersici și caiși. ”Avem câte puțin din fiecare. Pe lângă cei 400 de pruni pe care îi avem aș vrea să mai pun încă 200. Și livada de peri este una specială pentru mine, deoarece aceștia au o vechime de 60 de ani”, ne-a spus Dan Badea.

Plantația de gutui este una dintre culturile profitabile pe care chiar și micii fermieri o pot înființa

Nu este o cultura pretențioasă, însă este vulnerabilă la arsura bacteriană a speciilor pomicole semințoase, respectiv atacul bacteriei Erwinia Amylovora. Cu tratamente făcute corect și la timp, gutuii aduc producții de 30 de tone la hectar și venituri de cel puțin 120.000 de lei la hectar. Livezile de gutui se înființează la începutul toamnei. Datorită adaptabilității la condițiile climatice diferite, gutuiul ocupă un loc important în cultura pomilor fructiferi. Mai mult decât atât, comparativ cu merele şi perele, gutuile au o capacitate bună de păstrare în condiții obişnuite, permițând prelungirea perioadei de consum și prelucrare industrială.

Sursa fermierulargesean.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here