“Dragă orășeanule, găsește țăranul potrivit din jurul urbei de baștină și adoptă-l! Cumpără ce ai nevoie de la el! Țăranii chiar pot hrăni bine România!”

Acesta este îndemnul pe care un grup de iniţiativă îl adresează tuturor celor ce doresc să contribuie la  salvarea dar şi la dezvoltarea satului românesc şi, în acelaşi timp, sunt interesaţi de produse ecologice şi mâncare sănătoasă. Un demers de salvare a gospodăriilor tradiționale început de câţiva inimoşi ce îşi prezintă proiectul pe pagina de Facebook “Adoptă un ţăran”. Lansat la începutul lui 2016, programul are trei iniţiatori: Asociaţia Creştem România Împreună (Mihai Mihu) şi Grupul de Intervenţie Civică (Hetti Benedek) din Braşov şi Agora for Life din Belgia (Mihaela Popescu).

“Ceea ce facem noi ar putea fi considerat un proiect de ţară: încercăm să suplinim, cu mijloacele noastre modeste, ceea ce NU fac autorităţile. Încercăm să salvăm micile gospodării, să ne salvăm tradiţiile, comunităţile rurale. Ceea ce avem noi – încă – în ROMANIA are o valoare inestimabilă – zone vaste de civilizaţie ţărănească autentică. Prin ajutorarea micilor gospodării încercăm să împiedicăm, să reducem fenomenul emigraţiei, al pustiirii satelor româneşti. Ajutând ţăranii, meşteşugarii, ţăranii nostru autentici să vândă produsele, îi ajutăm să supravieţuiască, să nu se transforme în culegătorii roadelor ălora, pe alte meleaguri. Totodată, ne ajutăm pe noi, orăşenii, să trăim sănătos, să eliminăm verigile intermediare, încurajăm lanţul scurt de distribuţie: producător-consumator.” este motivarea acestui demers.

Iniţiatorii au plecat deja prin ţară, să viziteze gospodăriile din Constanța, Vâlcea, Argeș, Iași dar şi din alte judeţe şi să găsească gospodării “de adoptat”. Acestea vor fi prezentate în albume, pe pagina de Facebook, și, în curând, şi pe un site al organizaţiei. Până atunci, invită toţi susţinătorii proiectului să se alăture. 

“Dragi prieteni ai țăranilor

Vă mulțumim pentru faptul că ne urmăriți, că ne trimiteți mesaje de încurajare.

Țăranii nostri au nevoie să cumpărați de la ei, să mergeți să-i cunoașteți, să-i ajutați, în măsura în care puteți, la trebile gospodăriei, ca să vedeți cât de greu, câtă muncă presupune obținerea unor produse sănătoase, naturale și să aflați de ce produsele țăranilor sunt, uneori, mai scumpe decât cele din supermarket. Pentru că truda este incomparabil mai mare, pentru că totul se face manual, natural, cu dragoste și lacrimi de sudoare. Și pentru că asta presupune «Adoptă un țăran »: nu doar cumpărarea de produse de la țărani, ci mai mult decât atât, o relație apropiată și pe termen lung între țăran și orășean.

În epoca globalizării, în epoca în care agricultura industrializată se practică la scară din ce în ce mai mare, în epoca în care suntem otrăviți cu pesticidele, nitrații și nitriții pe care îi consumăm odată cu alimentele cumpărate din marile lanțuri de magazine,avem nevoie să ne întoarcem la simplitate, la smerenie, la tradiție. Avem nevoie de micile gospodării țărănești pentru a putea trăi sănătos, pentru a putea, până la urmă, supraviețui asaltului chimicalelor asupra vieții noastre.

Iar micii producători au, la rândul lor, mare nevoie de noi, pentru a putea supraviețui în lupta cu giganții , protejații sistemului.

Dacă vrem să mai avem roșii cu gust de roșii, mere cu gust de mere, miere de la albinele care se împuținează dramatic din cauza practicilor nesănătoase ale marilor exploatatori de terenuri agricole, vă invităm să-i sunați pe țăranii promovați și pe cei pe care îi vom vizita în continuare și să îi ajutati să supraviețuiască. Dacă vrem să nu mai fim invadați de alimente din alte țări, fără niciun gust, dacă vrem să nu mai găsim în magazinele din orașele noastre doar fasole din Maroc, usturoi din China, roșii din Turcia și ardei din Olanda, îndreptați-vă către produsele românești! Cererea dicteaza oferta. Dacă vrem ca țara noastră să-și poată hrăni locuitorii și nu să importăm majoritatea produselor, alegeți românește!

Doar gospodăriile mici sunt sustenabile pe termen lung, prin faptul că necesită investiții mici și prin practicile sănătoase și prietenoase cu mediul și doar ajutându-le pe ele,ne ajutăm pe noi.

Aprecierile, comentariile voastre ne dau multă energie și ne încurajează să mergem mai departe. Țăranii au mare nevoie de sprijinul nostru concret, de o relație pe termen lung cu orășenii, pe care chiar pot să-i hrănească în mod curat,onest și constant.

Singura șansă pentru a ne salva satele, gospodăriile, pentru a împiedica țăranii să plece din țară și să se transforme în zugravi de ocazie sau în culegători ai roadelor pământului, pe alte meleaguri, este să cumpăram produse de la ei. Singura cale prin care țăranii să fie încurajați să nu-și mai vândă pământurile și să stăvilim fenomenul acaparării de terenuri agricole este să îi susținem.
Împreună, putem salva satele românești, zonele de civilizație rurală autentică din țara noastră !

Mulţumim, cu drag, echipa “Adoptă un ţăran”.
‪Sursa fermierulargesean.ro

Comments

comments