INCONŞTIENŢĂ Peste 120 de clădiri din Piteşti, printre care şi „Casa Albă”, ar fi trebuit expertizate în ceea ce priveşte rezistenţa la cutremur, iar unele – consolidate, cu bani oferiţi de Guvern. Deşi termenul limită a expirat, până acum nimeni nu a cerut nici măcar o evaluare seismică. Potrivit a două Ordonanţe de Guvern din 2008, proprietarii imobilelor mai înalte de trei etaje, construite înainte de 1978, erau obligaţi să ceară expertizarea clădirii în ceea ce priveşte rezistenţa la cutremur. Tot proprietarii aveau apoi la dispoziţie alţi doi ani pentru a face proiectul şi a începe consolidările, cu bani oferiţi de Guvern, în condiţiile în care expertul ar fi stabilit că imobilul se încadrează în categoria I de risc seismic. Adică, s-ar prăbuşi, în cazul unui cutremur mai mare de 7 grade.
Şi, cu toate acestea, la Piteşti nimeni nu a mişcat un deget în acest sens. Termenul a expirat, iar, din acest motiv, s-au pierdut şi banii pe care Guvernul s-a obligat să îi suporte pentru reabilitarea clădirilor încadrate în gradul I de risc seismic, scutind, astfel, proprietarii de cheltuială.
În această situaţie se găsesc peste 120 de clădiri din Piteşti, începând cu blocurile de locuinţe din Centru, mai ales cele turn, Mobilux şi Fortuna, cele din Calea Bucureşti, Nord, Craiovei şi Trivale, construite înainte de anul 1977. Faptul că au prins cutremurul din 4 martie este posibil să le fi şubrezit structura şi, dacă s-ar dărâma, ar fi nu doar un dezastru, ci şi un pericol public.
Din lista întocmită de Primăria Piteşti mai fac parte şi blocurile cu patru etaje, însă posibilitatea ca acestea să cadă este mică. Dar, în cazul unui cutremur, şi ele ar putea suferi avarii grave. Printre clădirile care ar fi trebuit expertizate se numără chiar şi „Casa Albă”, care găzduieşte Prefectura şi Consiliul Judeţean.
Reprezentanţii „Proiect Argeş”, instituţia care a realizat proiectele tehnice pentru majoritatea clădirilor din oraş, susţine că a trimis notificări tuturor proprietarilor în cauză, dar nimeni nu a făcut nimic. „Am luat legătura cu aproape toţi cei din lista întocmită de Primăria Piteşti, dar problema este aceeaşi: toţi se plâng că nu au bani de expertiză! Noi am calculat un cost de 350 de RON pe apartament, care nu ar fi exorbitant, dar cu toate acestea, nu am avut nicio cerere. Aşa, nimeni nu ştie în ce situaţie sunt aceste clădiri; în plus, s-au pierdut şi banii oferiţi de la Guvern pentru consolidare!”, ne-a declarat Ilie Tudor, consilier tehnic al „Proiect Argeş”.
Dacă ar fi să se aplice legea, sancţiunile administrative pentru nerespectarea acestor ordonanţe se ridică până la 35 de milioane de lei vechi de familie şi, în cazul unui dezastru, cei găsiţi vinovaţi riscă sancţiuni penale. În plus, în aceste condiţii, nu se ştie dacă societăţile de asigurări ar fi dispuse să plătească despăgubirile, în cazul unui dezastru.