EXCLUSIV La 62 de ani, italianul Franco Azzinari este unul dintre cei mai apreciaţi pictori europeni şi se bucură inclusiv de admiraţia lui Fidel Castro. Zilele trecute, am stat de vorbă cu renumitul pictor, care, pe lângă cele două vernisaje de la Piteşti, a venit de mai multe ori să picteze peisajele în judeţul nostru. Pe 13 august, fostul lider cubanez Fidel Castro a împlinit 85 de ani. Contestat, carismatic, criticat, foarte puternic, adversar al libertăţii presei, idol pentru mulţi cubanezi şi obsesie pentru americani, Fidel Castro rămâne, fără îndoială, o personalitate vie a istoriei. Castro a reuşit să supravieţuiască vremii şi vremurilor. A reuşit să păstreze controlul timp de 47 de ani, în vreme ce alte ţări socialiste, mult mai puternice decât Cuba, au eşuat. Castro este un paradox. Ca şi Cuba, o ţară frumoasă, dar săracă.
Toată lumea îl cunoaşte pe Fidel Castro, dar foarte puţini îl cunosc pe adevăratul „Lider Maximo” în viaţa privată. Un pictor italian, care are legături cu Argeşul, îl cunoaşte foarte bine pe fostul preşedinte cubanez şi i-a făcut mai multe portrete, de-a lungul anilor. Zilele trecute, am stat de vorbă cu renumitul pictor despre Castro, Cuba şi nu numai.
Născut în 1949, Franco Azzinari este unul dintre cei mai apreciaţi pictori europeni, tablourile sale superbe, în stil impresionist, fiind extrem de căutate. Franco Azzinari a venit prima oară la Piteşti în mai 2004, la invitaţia lui Augustin Lucici, directorul Galeriei de Artă, care i-a organizat o expoziţie ce s-a bucurat de mare succes.
La rândul său, Franco Azzinari s-a ataşat de Argeş şi de peisajele sale şi a revenit de atunci de mai multe ori în judeţ, pentru a picta şi a avea expoziţii. „M-am ataşat mult de oamenii şi de locurile de aici. Judeţul dumneavoastră are peisaje magnifice, care inspiră foarte mult”, ne-a spus Franco Azzinari.
Mai trebuie spus că Franco Azzinari a donat lucrări Muzeului Judeţean Argeş, iar mai mulţi oameni de afaceri din judeţ i-au cumpărat tablouri.

„Dacă Fidel Castro n-ar fi iubit arta, nu l-aş fi pictat ”

La Havana l-a cunoscut Franco Azzinari pe Fidel Castro, un mare pasionat de artă. „Dacă Fidel Castro n-ar fi iubit arta, nu l-aş fi pictat. Am făcut mai multe schiţe, înainte de a termina primul său portret. A durat o lună. E cu adevărat impresionant să îl vezi pe Fidel Castro atât de calm şi răbdător când pozează pentru un tablou, el care, atunci când avea un discurs public, era tumultuos”, spune Azzinari.
Pictorul italian şi preşedintele cubanez au comunicat prin intermediul artei, dar Azzinari a fost vrăjit de peisajele şi oamenii din Cuba, unde a mai realizat, printre alte lucrări, portretul lui Gregorio Fuentes, marinarul lui Hemingway (mort la 104 ani), de două ori, în 1996 şi 2001. Iar Azzinari dă primului portret un titlu sugestiv: „Bătrânul şi marea”. De asemenea, Azzinari a realizat şi portretul marelui cântăreţ Compay Segundo.
Pe parcursul călătoriilor în Cuba, pictorul l-a vizitat de fiecare dată pe Fidel Castro, cu care a purtat lungi conversaţii, uneori şi până la răsăritul soarelui. „Am întâlnit un Fidel Castro total diferit. Am vorbit mult despre Hemingway şi despre destinul său. Ne-am conversat până la cinci dimineaţa”.
Dar cum este Fidel Castro în intimitatea sa şi când se simte el în largul său? „Iubeşte arta şi adoră să se vorbească despre el. Fidel Castro e un pic narcisist. Are o viaţă simplă. În general, oamenii cunosc informaţii superficiale despre Fidel Castro. Este foarte dificil să îl vezi în intimitatea sa. Când vorbeşti cu el, este foarte interesat şi atent la ceea ce spui şi te priveşte direct în ochi. În momentul în care te acceptă ca partener de conversaţie, poţi vorbi cu el pe orice temă”. O întrebare delicată: de ce a rezistat Fidel Castro atât de mult în fruntea ţării, în ciuda numeroaselor critici şi acţiuni care nu au respectat drepturile omului? „Răspunsul e simplu”, ne spune pictorul. „Castro este un om inteligent şi oamenii inteligenţi trăiesc mai mult decât oamenii obişnuiţi”.
Azzinari mai spune despre Fidel Castro că este şi un gurmand. „Îi place să mănânce bine. De fiecare dată când merg în Cuba, îi duc o sticlă de vin Brunello di Montalcino şi brânză parmigiano. Când vede aceste cadouri, i se schimbă privirea şi ai rara ocazie de a-l vedea pe Fidel Castro zâmbind. Mai trebuie spus că are un cult pentru trabucuri. Ar putea cu uşurinţă să scrie o carte despre trabucurile din Cuba”, dezvăluie Azzinari.
Ar fi atât de bine dacă şi viaţa cubanezilor ar fi la fel de frumoasă precum tablourile lui Azzinari!…

Comments

comments

DISTRIBUIȚI