Copiii miliardarilor argeşeni, beneficiari de fonduri nerambursabile

SOLUŢII INGENIOASE Magnaţii Argeşului, Gheorghe Badea, Grigore Dobre, Paul Schiaucu sau Gabriel Sicoe, şi-au făcut copiii „tineri fermieri sau întreprizători”, pentru a putea beneficia de fonduri europene nerambursabile. „Ban la ban trage”, spune o veche vorbă românească. Perfect valabilă, dacă este să judecăm după unele nume care au reuşit să obţină finanţări nerambursabile din fondurile europene pentru agricultură. Practic, magnaţii Argeşului şi-au scos copiii la înaintare, înfiinţând firme pe numele lor, pentru a îndeplini condiţiile şi a putea beneficia de avantajele respectivelor programe. Asta deoarece, printre condiţiile obligatorii pentru a obţine fonduri europene nerambursabile, se regăsesc unele pe care miliardarii Argeşului nu le-ar mai putea îndeplini: vârsta solicitantului – sub 40 de ani, firma să fie înfiinţată de cel mult 12 luni şi, neapărat, cu sediul în mediul rural.
Astfel, Alexandru, fiul magnatului Gheorghe Badea de la „Grupul Industrial Componente Auto”, a câştigat un proiect pe firma „SC Excavări şi lucrări montane SRL”, cu sediul în Budeasa, pentru achiziţia de utilaje pentru lucrări speciale de construcţii. Suma pe care urmează să o primească fiul lui Badea este de 8,6  miliarde de lei vechi.
Şi Florenţa Androne, fiica lui Grigore Dobre de la „Zeus”, regele în construcţii pe bani publici, apare ca beneficiară a unui proiect european pentru achiziţia de echipamente şi utilaje. Firma contractantă se cheamă „SC Zeus Utilaje SRL”, iar suma nerambursabilă se ridică la 5,2 miliarde de lei vechi.
Atât în cazul lui Badea, cât şi al lui Dobre, copiii amândurora sunt beneficiari ai Măsurii 312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”, program prin care se încearcă îmbunătăţirea vieţii la ţară, prin crearea de locuri de muncă în alte domenii decât agricultura.

Paul Schiaucu şi Gabriel Sicoe şi-a făcut copiii „tineri fermieri”

Dragoş Cristian Sicoe, nimeni altul decât fiul fostului preşedinte de la FC Argeş, actualmente director de Resurse Umane la „Dacia”, Gabriel Sicoe, a obţinut, pe Măsura 112, „Instalarea Tinerilor Fermieri”, 25.000 de euro pentru „dezvoltarea unei exploataţii agricole în Răteşti, sat Nejlovelul”. Pentru aceşti bani însă, cel puţin teoretic, băiatul lui Sicoe ar trebui să se mute la ţară, să facă dovada unor cursuri de specializare în agricultură – sau să se angajeze că le va urma – şi să respecte planul de afaceri prin care trebuie să extindă respectiva fermă, timp de 5 ani. Tot pentru instalarea ca tânăr fermier a primit 25.000 de euro şi Radu Schiaucu,  fiul lui Paul Schiaucu, patronul „Daperom”. Radu Schiaucu nu este, însă, la prima solicitare de fonduri nerambursabile. Anul trecut, el a depus o cerere şi la Ministerul Mediului, pentru ca statul să îi acorde 600 de milioane de lei pentru montarea de panouri solare prin programul „Casa Verde”. Atunci însă, solicitarea i-a fost respinsă, pentru că mai multe acte din dosar nu au corespuns condiţiilor impuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.