Uzina produce apă mai pură decât cea plată!
„Uzina de apă Budeasa este alimentată, prin două conducte de aducţiune, din cele două lacuri, în funcţie de necesităţi. Apa este apoi tratată cu sulfat de potasiu şi apă de var, pentru a coagula impurităţile, şi decantată, adică separată de gunoaie. Gradul de impuritate se cheamă turbiditate şi, în mod normal, actuala tehnologie ne permite să curăţăm apa astfel încât acest indicator să scadă sub 1, ceea ce înseamnă o apă mai pură decât apa plată îmbuteliată pe care o cumpărăm de la magazin.
Ştiţi că apa îmbuteliată are un anumit conţinut de minerale care poate fi şi dăunător în cazul unor persoane care suferă de anumite afecţiuni. Apa pe care o producem noi este fără minerale şi purificată. Eu, spre exemplu, nu beau decât apă de la robinet”, ne-a spus Mihai Muşetoiu, tehnolog la uzina de apă.
Cea mai multă apă se consumă duminică seara
Apa ajunge din decantoare în bazinele de filtrare, unde este trecută printr-un strat de nisip special, ultima oprire înainte de a fi pompată în reţeaua de alimentare a oraşului şi comunelor din jur. „Să nu vă închipuiţi însă că de aici pompăm direct la robinet. Am sparge conductele din cauza presiunii! În oraş, în mai multe puncte foarte înalte, avem rezervoare de stocare, de unde apoi apa ajunge la consumatori, prin cădere. Pot să vă spun că, în fiecare lună, livrăm aproximativ 2,5 milioane de metri cubi de apă, iar vârful de consum este dimineaţa, până în ora 8, şi, mai ales, duminică seara! Când vine omul de la ţară, de la grătar, de pe unde a fost, şi se bagă la duş sau îşi pregăteşte totul pentru luni dimineaţa!”, mai spune tehnologul uzinei de apă. Clorul pe care îl simţeam de multe ori ca fiind în exces nu mai poate crea acum niciun fel de probleme, pentru că dioxidul de clor folosit este mult mai sigur. Singurul inconvenient este acum preţul ridicat la care ajunge apa pe care o primim la robinet, din cauza costurilor ridicate ale substanţelor folosite. Cât despre alţi parametri, cum ar fi duritatea apei, conţinutul de calciu din apă, nici vorbă de aşa ceva! „Nu e cazul de …Calgon! E doar o păcăleală publicitară, apa noastră nu are nevoie de aşa ceva!”.