GENIU La doar 20 de ani, cu peste 100 de premii naţionale şi internaţionale, peste 50 dintre acestea fiind Mari Premii sau Premii I, Eduard Leaţă uimeşte lumea muzicală. Succes de anvergură al şcolii argeşene de chitară: tânărul interpret Eduard Leaţă din Piteşti este marele câştigător al ediţiei 2011 a Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania, încheiat week-endul trecut la Cluj. La cea de-a IX-a ediţie a concursului de chitară, organizat de Casa Municipală de Cultură din Cluj, au participat zeci de concurenţi din mai multe ţări. Învingătorul a dus acasă, alături de diplomă, şi suma de 500 de euro. Este pentru a doua oară consecutiv când Eduard câştigă acest prestigios concurs, unul dintre cele mai importante din Europa. Pentru Eduard Leaţă, absolvent al Liceului de Artă „Dinu Lipatti” şi student la Universitatea din Piteşti şi la Maastricht (Olanda), este cel de-al cincilea mare premiu obţinut în acest an. Fără îndoială că cea mai mare performanţă este premiul I obţinut la Concursul Mondial de Chitară Clasică de la Novi Sad, concurs deschis tinerilor chitarişti cu vârste între 18 şi 30 de ani din toată lumea. Eduard a depăşit la acel concurs – cel mai puternic de profil din lume – chitarişti valoroşi din Portugalia, Serbia, Polonia şi Slovenia. Tot în 2011 el a câştigat premiul I la Sarajevo International Guitar Festival şi la Rust International Guitar Festival (Austria), precum şi premiul al II-lea la Veria International Guitar Festival (Grecia).
Născut în 1991, Eduard Leaţă a început să studieze de mic chitara cu profesoara Maria Badea, iar, din clasa a V-a, s-a mutat la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Piteşti. La doar 20 de ani, are un palmares impresionant, cu peste 100 de premii naţionale şi internaţionale, peste 50 dintre acestea fiind Mari Premii sau Premii I.
A susţinut zeci de recitaluri în Germania, Serbia şi România. Pentru a-şi îmbunătăţi tehnica, Eduard a făcut master-class-uri cu mari chitarişti precum: Carlo Marchione, Gabriel Bianco, Oscar Ghiglia, Costas Cotsiolis, Srdan Tosic, Hubert Kappel şi Judicael Perroy.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI