Începe cel mai mare proiect de modernizare din România, lansat pe fonduri europene.

După mai bine de patru ani de muncă, timp în care s-au umplut patru dulapuri de documente, cu diverse acte, proiecte, schiţe şi alte materiale documentare, Primăria Piteşti va da drumul celui mai amplu proiect de modernizare a oraşului. În total, 35 de hectare de străzi, spaţii verzi şi alei, locuri de joacă şi parcări, inclusiv ghene de gunoi, îşi vor schimba total aspectul, după un proiect gândit de cei mai mari specialişti din ţară, de la Universitatea Tehnică din Cluj. Totul va costa aproape 90 de milioane de lei noi, adică 900 de miliarde de lei vechi. Din care însă, oraşul nu va contribui decât cu mai puţin de 4 milioane, restul fiind fonduri nerambursabile europene sau de la bugetul de stat. Este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de acest fel din ţară, dovadă fiind şi valoarea lui, aproape de limita maximă acceptată, care a fost de 24 de milioane de euro.

Reabilitarea începe din Războieni şi se termină la Podul Viilor

Zona ce va intra în reabilitare începe în Războieni, urmează strada Vasile Pârvan (prin faţa Şcolii 17, până la sensul giratoriu de la ieşirea spre Albota), Exerciţiu (trecând prin faţa Kaufland, până la Piaţa Traian), Smeurei şi Maternităţii (până la Centrul de Diagnostic) şi apoi I.C. Brătianu şi Calea Bucureşti – până la Podul Viilor. De o parte şi de alta a străzilor, se va interveni pe circa 80 de metri, inclusiv în spatele blocurilor, urmând să fie modernizate de la alei la ghene de gunoi.
Se va renunţa la clasicul asfalt pentru dale de beton prefabricate pentru alei şi trotuare, sau dale ecologice pentru parcări. Vor apărea şi piste de biciclete separate şi vor fi amenajate pe traseu mai multe piaţete, locuri de relaxare şi  locuri de joacă moderne pentru copii,  precum şi mai multe terenuri de sport!  De asemenea, actualele ghene de gunoi vor dispărea, lăsând locul unor puncte moderne, curate şi ecologice.  

Locuri de joacă  şi terenuri de sport

„Ghenele de gunoi vor fi construite cu fundaţii de beton, canalizare şi apă curentă, pentru a putea fi întreţinute corespunzător, iar pe dinafară vor fi îmbrăcate în pergole de lemn, cu iederă căţărătoare şi jardiniere cu flori. Vor avea, bineînţeles, şi funcţiuni pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Pe traseu, din loc în loc, vor fi construite şi câteva locuri de întâlnire şi relaxare, prevăzute cu bănci turnate din beton, cu mascare de lemn, şi iluminat ambiental şi nu vor lipsi, evident, locurile de joacă pentru copii, specifice pe vârste şi construcţie specială, astfel încât să poată fi supravegheaţi de părinţi. Trotuarele vor fi pavate cu dale de beton, iar parcările pe care le vom construi, precum şi cele pe care le vom reabilita vor fi realizate cu dale în formă de romb, goale în interior, în care se plantează apoi iarbă. Astfel, zonele de parcare vor fi suficient de dure şi rezistente ca să permită accesul maşinilor, dar vor avea şi o funcţiune de spaţiu verde, cu drenaj pe dedesubt. De aceea suprafaţa respectivă ne va ajuta să mărim, scriptic, suprafaţa intravilană a zonelor verzi, unde Piteştiul este deficitar! Şi spaţiile verzi vor fi reabilitate, urmând a fi reorganizate, în funcţie de vegetaţia deja existentă, în grădini tematice, cu diverse tipuri de flori“, spune Adrian Oprescu, responsabilul de proiect, consilier la Biroul de Integrare Europeană al Primăriei Piteşti.

Termen-limită: decembrie 2015

Săptămâna viitoare se va preda primul amplasament de lucru şi vor începe efectiv lucrările. Acestea vor fi realizate de un consorţiu format din mai multe firme: Star Trading Impex, Zeus şi General Trust Argeş. Termenul-limită până la care ar trebui ca totul să fie gata este decembrie 2015, însă, spun autorităţile locale, este posibil ca acesta să fie devansat. Oricum, pentru că e vorba despre o lucrare de anvergură, ea va fi împărţită în mai multe sub-zone de lucru şi va începe în mai multe locuri simultan.   

Comments

comments

DISTRIBUIȚI