Şoferii români, inclusiv cei din Argeş, stau foarte prost în ceea ce priveşte achitarea taxelor de drum. La mai bine de un an şi jumătate de la introducerea sistemului electronic prin care se poate verifica automat dacă un şofer şi-a plătit sau nu taxa de drum, mai puţin de jumătate din parcul auto naţional figurează ca având rovinieta „la zi”, după cum reiese din informaţiile furnizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Astfel, doar 46,7% dintre cele 5,4 milioane de vehicule înmatriculate în România apar în sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR) ca având achitate, în momentul de faţă, taxele de drum. Cel mai bun procent în acest sens s-a înregistrat în judeţul Ilfov, unde circa 60,9% dintre vehicule aveau o rovinietă valabilă la sfârşitul lunii martie. Argeşul se situează pe locul 4 în acest top, 51,6% dintre vehiculele înmatriculate la noi având rovinieta plătită. Judeţul nostru este depăşit de Vâlcea (54,2%), Prahova (53,8%) şi Hunedoara (53,3%).
Conform statisticilor puse la dispoziţie de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, la sfârşitul lui 2011, în Argeş erau înmatriculate 137.398 de autoturisme, 18.215 autoutilitare, 750 de microbuze şi 462 de autobuze. Altfel spus, peste 70.000 de şoferi din judeţ nu şi-au plătit, deocamdată, taxa de drum. Ministerul Transporturilor a introdus sistemul prin care valabilitatea rovinietelor poate fi verificată automat în octombrie 2010, cu scopul de a majora încasările din taxele de drum. Practic, orice număr de înmatriculare poate fi identificat acum vizual, cu ajutorul unor camere fixe amplasate în 11 puncte din ţară şi a unor echipamente mobile, şi verificat apoi în baza de date SIEGMCR pentru a se stabili dacă există o rovinietă valabilă pentru acel vehicul. Sistemul electronic de roviniete a costat 8,5 milioane de euro. În prezent, pentru a plăti taxa de drum, conducătorul auto trebuie să se prezinte la o agenţie CNADNR sau la o benzinărie afiliată şi să îi comunice unui operator numărul de înmatriculare al maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada. O rovinietă valabilă 12 luni costă 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone, 560 de euro pentru vehiculele cu masa între 7,5 şi 12 tone, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi cel mult trei axe şi 1.210 euro pentru vehiculele cu o masă mai mare de 12 tone şi patru axe. Amenzile sunt între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi pot ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minimum 12 tone şi patru axe.