Megaafacerea ridicării de maşini din Piteşti, stopată de Senat

ADIO, MILIARDE! Maşinile parcate neregulamentar vor mai putea fi ridicate doar dacă blochează traficul sau reprezintă un pericol pentru circulație. O veste foarte bună pentru sutele de şoferi din Piteşti care, în ultimii ani, au fost victime ale abuzurilor consorţiului CNCD-Girexim, cel care ridica inclusiv maşini parcate regulamentar de pe străzile oraşului: din vară, maşinile parcate neregulamentar nu vor mai putea fi ridicate decât în situaţii speciale, iar firmele private nu vor mai putea cere bani pentru transportul şi depozitarea maşinilor. În loc să creeze mai multe locuri de parcare, Primăria Piteşti a ales să îi lase pe cei de la CNCD şi Girexim să facă bani grei din ridicarea maşinilor. De altfel, CNCD şi Girexim au „lipici” în ultimii ani la multe miliarde din banii publici fără ca nimeni să-i ia la întrebări pentru numeroasele nereguli…
Numărul insuficient de locuri de parcare, mai ales în centrul municipiului, străzile înguste şi numărul mare de maşini din oraş au fost mană cerească pentru cuplul de afacerişti Ion Scarlat – Gheorghe Văsâi, patronii consorţiului CNCD-Girexim. Totul, cu larga bunăvoinţă a Primăriei Piteşti. Din această vară însă, CNCD-Girexim (asociere privată) nu va mai putea percepe niciun leu pentru transportarea şi depozitarea maşinilor ridicate şi îşi va lua astfel adio de la o afacere de miliarde. Cauza? Săptămâna trecută, Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede ca vehiculele parcate neregulamentar să fie ridicate şi depozitate în locuri special amenajate doar dacă reprezintă un obstacol pentru circulaţie, opturează traficul rutier sau accesul în instituţiile publice.
În proiect se arată că ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate reprezintă o „măsură excepţională”, luată în cazul vehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulaţie, să optureze traficul rutier sau accesul în instituţiile publice. Potrivit iniţiativei legislative, parcarea neregulamentară în altă situaţie ar urma să se sancţioneze numai cu amendă. În expunerea de motive, autorii proiectului arată că ridicarea maşinilor a devenit o reală problemă la nivel naţional şi că zilnic sunt ridicate mii de maşini pentru parcare neregulamentară, în condiţiile în care nu există suficiente locuri de parcare.

Colectarea de sume de bani de către firme private pentru transport şi depozitare, interzisă!

Iniţiatorii mai propun ca sumele încasate ca urmare a ridicării şi depozitării vehiculelor să constituie venituri la bugetele locale şi să fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare şi pentru achiziţionarea de utilaje speciale pentru ridicarea şi depozitarea vehiculelor parcate neregulamentar. O altă prevedere stabileşte că solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport şi depozitare de către firme private este interzisă. În propunerea legislativă se mai prevede ca, în cazul în care, deşi parcat într-un spaţiu public amenajat, vehiculul staţionează o perioadă mai mare de 7 zile calendaristice, fără a fi mişcat, acest spaţiu să fie considerat abuziv ocupat, vehiculul urmând a fi ridicat, transportat şi depozitat. Iniţiativa legislativă, care a fost adoptată de Senat în varianta propusă de iniţiatori, va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Realizarea celor câteva mii de locuri de parcare în ultimii ani a fost posibilă cu sacrificarea unor mari suprafeţe de spaţiu verde sau prin îngustarea trotuarelor.

Maşină ridicată, deşi în ea se afla un copil

Cele mai multe nereguli sesizate de piteşteni privind ridicarea maşinilor de către consorţiul CNCD-Girexim au fost în 2009. Două exemple relevante privind excesul aberant de zel: un şofer şi-a lăsat copilul de 5 ani în maşină, cu intenţia de a reveni foarte repede. Când s-a întors, a văzut că cei de la CNCD îşi instalau chingile pe autoturism, deşi în aceasta se afla micuţul. Unul dintre cele mai grave incidente de acest gen a avut ca protagonist un Audi Q7, care aparţinea unui om de afaceri piteştean. Acesta şi-a găsit bolidul cu oglinda laterală atârnând şi cu toate uşile dislocate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.