BOLI SCUMPE Casa Asigurărilor de Sănătate Argeş a plătit anul trecut pentru bolnavii de SIDA, cei dializaţi sau suferinzi de boli rare, peste  662 de miliarde de lei vechi. În afară de plata pentru medicamentele compensate şi serviciile spitalelor, Casa de Asigurări de Sănătate Argeş este obligată să achite spitalelor şi policlinicilor şi serviciile prestate pentru cele 9 programe de sănătate derulate la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii. Pentru 2011, suma totală s-a ridicat la 662,10 miliarde de lei. Astfel, potrivit statisticii,  în Argeş s-a plătit anul trecut contravaloarea tratamentelor pentru 121 de bolnavi de SIDA, 1.082 de pacienţi cu tuberculoză, 2.301 cu cancer, 15.743 de bolnavi de diabet zaharat, precum şi 29 de persoane care suferă de boli rare, cum ar fi  hemofilia, tirozinemia, mucoviscidoza sau sindromul Prader Willi. De asemenea, alte programe naţionale sunt cele de ortopedie, prin care se suportă costul înlocuirii diferitelor articulaţii naturale şi unele din materiale sintetice, dar şi cel de transplant, prin care statul s-a angajat să achite o parte din terapia de întreţinere după efectuarea unui transplant de organe sau ţesuturi, precum şi cel de boli endocrine sau dializă.  

217 miliarde lei pentru 316 dializaţi

Cel mai costisitor tratament dintre toate, ca sumă absolută plătită în 2011 de CAS Argeş, a fost cel de dializă, pentru care s-au achitat 217 miliarde de lei vechi, sumă ce a acoperit costul pentru doar 316 pacienţi. În medie, pentru un singur pacient dializat, procedurile terapeutice, medicamentele, materialele sanitare, analizele şi transportul au costat aproape 700 de milioane de lei vechi.
Şi programul de diabet a avut nevoie de o sumă consistentă, circa 199 de miliarde de lei, dar în cadrul acestuia au fost trataţi aproape 16.000 de pacienţi. Un alt program scump este cel pentru tratamentul bolnavilor de SIDA, 121 la număr în Argeş, pentru care statul a plătit 30,6 miliarde de lei. Media a fost astfel de circa 253 de milioane de lei vechi pentru un singur om infectat cu HIV. În cazul celor infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA se poate remarca şi creşterea numărului, cu 17 persoane, între 2009 şi 2011.
În 2011, CAS Argeş a acoperit costurile post-transplant pentru 75 de bolnavi, pentru ale căror medicamente au fost necesare doar 20 de miliarde. Pentru bolnavii de cancer au fost alocate 145 de miliarde, care au acoperit tratamentul a 2.301 bolnavi trataţi în spital dar şi în ambulatoriu.  Un cost ridicat au avut şi bolnavii suferind de afecţiuni rare, 29 la număr, pentru care s-au cheltuit 14 miliarde, adică 484 de milioane de lei vechi de persoană.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI