Pentru că preotul le-a fost demis abuziv, primarul din Costeşti le-a eliberat enoriaşilor autorizaţie de protest pe timp nelimitat

Lupta pentru supremaţia cimitirelor din oraşul Costeşti a băgat un preot în spital.

Joi, 24 septembrie, toată suflarea cartierului Zorile din Costeşti s-a adunat în faţa Protoieriei oraşului după ce a aflat că preotul acestora, parohul Gheorghe Ene va fi mutat în altă localitate, iar în locul său va fi adus un alt părinte. 

Nu doar enoriaşii au avut de suferit în urma acestei decizii a Protoieriei Costeşti, ci şi părintele Ene, care la aflarea veştii că va fi mutat, i s-a făcut rău şi a ajuns de urgenţă la spital. Sfântul lăcaş din cartierul Zorile a fost ridicat pe locul, unde, pe 18 aprilie 1930, în Vinerea Mare de dinaintea Paştelui, biserica de lemn a satului a luat foc şi în urma incendiului au murit 116 suflete, majoritatea copii. 

În acest scandal s-a implicat şi primarul Costeştiului, Ion Baicea, care ne-a declarat: „Îmi pare rău de ce i s-a întâmplat preotului Ene, mai ales că nu a fost corect faptul că s-a forţat mutarea sa în altă localitate. De fapt, scandalul a pornit de la cimitirul bisericii din cartierul Zorile, pe care Protoieria Costeşti vrea să îl adminsitreze, şi în consecinţă să se ocupe şi de vânzarea locurilor de veci. Practic, Protoieria Costeşti ar fi stabilit cine, unde şi cum va fi înmormântat în cimitirul bisericii din Zorile şi nu părintele paroh Gheorghe Ene, aşa cum era normal. Tocmai de aceea, am decis, ca începând de luna viitoare, printr-o hotărâre a Consiliului Local, să trecem toate cimitirele în administrarea primăriei şi atunci o să vedem pe ce o să se mai certe preoţii între ei. Pentru că sunt convins că înlăturarea părintelui Gheorghe Ene a fost făcută abuziv, vineri, 25 septembrie, prin Comisia de Avizare a Adunărilor Publice am eliberat o autorizaţie de protest pentru enoriaşii care îşi susţin preotul, aceştia având dreptul să protesteze în fiecare zi între orele 10.00 – 13.00 în faţa Protoieriei Costeşti până la rezolvarea problemei, respectiv aducerea înapoi a părintelui paroh Gheorghe Ene în fruntea bisericii din Zorilor.

Ce mă doare cel mai tare este faptul că acea biserică face parte din istoria Costeştiului, prin acel eveniment nefericit, în care au pierit 116 copii. Tocmai de aceea nu vreau ca această istorie, deşi tristă, să fie pătată de interesele unor preoţi care în loc să fie în slujba enoriaşilor sunt mai degrabă în slujba banului şi intereselor personale”, ne-a declarat primarul Costeştiului, Ion Baicea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here