Conform noului proiect de norme de aplicare la Codul Fiscal, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, un ţăran care are 4 vaci va trebui să plătească pentru ele un impozit de 145 de lei/an. Dacă deţine 10 porci în gospodărie, impozitul este de 36 de lei pe an, iar pentru 5 hectare de grâu sau porumb se achită la stat 215 lei. În ceea ce priveşte legumele cultivate la câmp, pentru un hectar impozitul va fi de 320 de lei.

Scutiţi de la taxe vor fi cei care deţin maximum 10 oi sau capre, două vaci, 6 porci, 100 de găini şi 50 de familii de albine. Exceptaţi de la taxe vor fi şi cei care cultivă maximum două hectare de cereale, 1,5 hectare de pomi fructiferi, legume sau viţă de vie pe jumătate de hectar.
Totodată actul normativ mai prevede că persoanele ce obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti un impozit de 16% aplicat la venitul net anual. Pentru produsele vegetale, normele de venit sunt de 449 de lei pentru toate suprafeţele de cereale care depăşesc 2 hectare: 458 de lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 de lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 de lei pentru sfeclă de zahăr (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare fiecare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare fiecare), 1.060 lei – tutun (peste 1 hectar), 1.385 lei – viţă-de-vie (peste 0,5 hectare fiecare), 11.773 de lei – flori şi plante ornamentale (peste 0,3 hectare) şi 8.033 lei – legume în spaţii protejate (peste 0,2 hectare).
Proiectul de norme de aplicare a Codului Fiscal aduce clarificări suplimentare şi la definiţii. Astfel, grupele de animale pentru care venitul se stabileşte pe baza normelor de venit sunt vaci, bivoliţe, oi şi capre (femele din specia respectivă care au fătat cel puţin o dată), porci pentru îngrăşat, (de peste 35 kg, inclusiv scroafele de reproducţie), precum şi familii de albine şi păsări de curte. Sunt considerate în stare naturală produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, precum şi produsele de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu şi carcasă, miere şi alte produsele apicole. Preparatele din lapte şi din carne sunt asimilate produselor de origine animală obţinute în stare naturală.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI