Agenţiile imobiliare, dar şi simplii cumpărători interesaţi de achiziţionarea unui apartament, a unei case sau a unui teren la un preţ mai mult decât acceptabil, s-au reorientat către licitaţiile de vânzare realizate de executorii judecătoreşti. Aceştia vând respectivele bunuri la cererea, de obicei, a băncilor, care încearcă astfel să îşi recupereze din banii împrumutaţi clienţilor tocmai pentru cumpărarea imobilelor în cauză sau alte credite gajate cu bunurile respective.

Regulile specifice spun însă că, dacă la prima procedură de scoatere la licitaţie preţul de pornire este cel din evaluarea făcută de bancă, la cea de-a doua strigare, el va fi coborât cu 25%. Dacă nici aşa nu se finalizează vânzarea, potrivit noului Cod Civil – care tocmai a intrat în vigoare – se mai poate coborî încă o dată, până la 50% din valoarea iniţială.
Cei mai mulţi dintre clienţi au învăţat deja că preţurile mici se găsesc la cea de-a doua sau a treia licitaţie. Acestea pot fi aflate consultând registrul naţional de vânzări  al Uniunii Executorilor Judecătoreşti din România, unde se publică licitaţii din întreaga ţară, dar şi la sediul fiecăruia dintre executori. Săptămâna aceasta, spre exemplu, pe site-ul UNEJ, www.registruexecutari.ro, pentru Argeş, sunt active 27.337 de licitaţii pentru apartamente, vile/case, terenuri, spaţii de birouri, comerciale şi logistică. Astfel, la cea de-a doua strigare, erau scoase la licitaţie: apartament 2 camere Trivale – 22.000 euro, 3 camere Eremia Grigorescu – 36.000 euro, apartament tip garsonieră Găvana – 16.500 de euro, apartament 4 camere Mioveni – 23.000 euro, apartament 2 camere Mioveni –  17.500 euro, teren şi casă P+E+M Bascov Schiau – 41.000 euro.
Pentru licitaţiile ajunse la termene şi mai mari, preţurile sunt, evident, şi mai mici: 1.500 metri pătraţi teren la Bradu, la a patra strigare se vinde cu 20.000 de euro, iar un apartament cu 2 camere la Curtea de Argeş – a cincea rundă – se vinde şi cu 13.000 de euro.
Este bine de ştiut însă că preţurile nu includ TVA şi la ele se mai adaugă cheltuielile de licitaţie. Totuşi, şi aşa, sumele finale sunt cu mult mai mici decât pe piaţa liberă.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI