Fostul Primar al Craiovei, Antonie Solomon, actualmente senator PP-DD, a fost condamnat de Curtea Supremă la trei ani de închisoare cu executare. Fostul primar al Craiovei este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lanţului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost plătiţi pentru a elibera autorizaţia de construcţie pentru un asemenea magazin în Craiova, pe un teren aflat în litigiu, şi pentru a conecta noul hipermarket la reţeaua publică de transport în comun.

Edilul Craiovei a petrecut şase luni în arest preventiv, în perioada martie-septembrie 2010. Aceeași sentință a primit-o și Cornel Penescu, omul de afaceri argeșean, acesta urmând să execute și el trei ani de închisoare, în același dosar.  Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la un Complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă.

 

Stenograma discuţiei telefonice dintre Penescu şi Mititelu: „Deci ăsta e şmecher. Solomon nu e prost. Păi sigur, dacă tu găseşti o soluţie e bine să nu apelezi la ăsta că nu scapi, e ca zâzania, îţi cere, 30-40-50. Eu i-am dat atuncea…”

Omul de afaceri Cornel Penescu a avut telefonul ascultat, toate discuţiile fiindu-i interceptate de către procurorii anticorupţie. Pe baza acestor conversaţii, Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, a fost arestat în data de 2 martie 2010, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.
Pe 9 noiembrie 2006, Cornel Penescu l-a sunat pe Gheorghiţă Pieca, fostul administrator al societăţii PIC, şi i-a spus :„Fă-mi rost de 10.000 de euro că trebuie să dau la ăştia de la Craiova să-mi bage autobuze şi alea.”
Două ore mai târziu, Penescu l-a sunat pe primarul suspendat la Craiovei, Antonie Solomon:
Penescu: „Să trăiţi, domn primar, sunteţi la Primărie?”
Solomon: „Ajung într-un sfert de oră”
Penescu: „Aşa, păi atuncea vin eu pe la două fără un sfert”
După întrevederea cu Solomon, Penescu şi-a sunat fratele, pe Ilie Penescu, să-i spună că a dat banii şi rezolvat treaba:
Ilie Penescu: „Mâine e nevoie şi de mine să fiu aicea, că eu o să merg la Craiova mâine?”
Cornel Penescu: „A! Păi nu, acum nu ştiu, ei dac…vin încoace numai dacă rezolvă de dimineaţă cu autobuzele şi cu astea, că mâine…vorbi la Solomon, fusei, îi dădei ăia şi îi spusei că mâine îi trimit pe aştia să-i spună exact ce vrea, ştii?”
Ilie Penescu: „Aha!”
Cum actele din contabilitate au fost luate la bani mărunţi, procurorii anticorupţie au găsit scris în registrul de casă al SC PIC SA din data de 9 noiembrie, menţiunea „comisioane primar Craiova -35.000 de lei”, ce reprezintă echivalentul a 10.000 de euro. Penescu despre Solomon: „E ca zâzania, îţi cere, 30-40-50” Terenul pe care s-a construit hypermarket-ul PIC de la Craiova i-a aparţinut lui Adrian Mititelu, patronul Clubului Universitatea Craiova. Într-o conversaţie purtată cu Mititelu tot în data de 9 noiembrie, Penescu recunoaşte că a trebuit să-l mituiască pe Solomon pentru a obţine autorizaţia de construcţie.
Cornel Penescu: „Aicea, vezi, nu mi-a rezolvat, că el a venit cu tupeu…nu să le dea bani mulţi ăstora la Craiova să ia autorizaţie şi ăştia nu i-au dat, până nu am venit eu să…”
Mititelu: „Da, da.”
Cornel Penescu: „Da. Deci ăsta e şmecher. Solomon nu e prost. .. Deci nu, dacă e, vii, te înţelegi cu el, îi spui: „bă, îţi dau atâta, dar numai după ce mi-ai făcut treaba. ” În rest să nu-i dai nimic înainte, că el o să încerce, ştii?”
Mititelu: „Păi nu e vorba de-aia că…problema e la mine, că în lege spune foarte clar, nici nu spune nimic de litigiu. Spune să ai proprietate , aă ia aia…”
Cornel Penescu: „Păi sunt convins”
Mititelu: „Păi ce-ar însemna să stăm 20 de ani cu…?”
Cornel Penescu: „Păi sigur, dacă tu găseşti o soluţie e bine să nu apelezi la ăsta că nu scapi, e ca zâzania, îţi cere, 30-40-50. Eu i-am dat atuncea…”
Mititelu: „Păi nu e problemă, că, dar nu, nu văd cum, adică nu mi se pare corect, Cornele, stai puţin, că…dacă în lege spune clar ce condiţii trebuie şi eu le îndeplinesc. ”
Cornel Penescu: „Bă prostie e peste tot, da cer bani toţi, să ştii cum e?”
Mititelu: „Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva”
Cornel Penescu: „Da, vezi, dacă nu te descurci îmi spui şi ţi-l trimit p-ăsta. Şi te înţelegi şi tu cum poţi, na, îi zici…asta e, pe bani se face treaba cu el. Vezi şi tu, încerci şi cu…20.000 şi cu 10.000, îl iei de jos cât o vrea… Habar n-am! Eu i-am dat atunci mulţi că eu i-am dat f…. în gură că îmi ia şi autorizaţie. Şi dup-aia i-am mai scăzut eu din ei, dar tot mi-a apucat vreo 70.000 atuncea că….Nenorocit”

Comments

comments

DISTRIBUIȚI