DEZVĂLUIRI Cornel Penescu a fost acuzat, de-a lungul timpului, că ar fi adus prejudicii Clubului FC Argeş, vânzându-i pe Andrei Prepeliţă şi Ciprian Tănase lui Adrian Mititelu, patronul Universităţii Craiova, de la care ar fi primit în schimb nu bani, ci terenul pe care şi-a construit Hipermarketul PIC din Craiova. Un rechizitoriu, însă, făcut public săptămâna trecută, de DIICOT Bucureşti, face lumină şi în cazul lui Penescu, cel catalogat drept „Groparul de la FC Argeş”. Conform rechizitoriului, Penescu şi-a plătit cu banul jos, încă din 2005, cei 46.000 mp pe care şi-a ridicat hipermarketul de la Craiova. Săptămâna trecută, DIICOT Bucureşti i-a adus la cunoştinţă lui Adrian Mititelu, patronul Universităţii Craiova, începerea urmăririi penale într-un nou dosar. Dosarul, însă, e vechi din 2006, iar procurorii care l-au instrumentat în urmă cu 7 ani, din motive neelucidate, au scris pe el NUP. DIICOT Bucureşti a preluat dosarul şi, după infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, a decis începerea urmăririi penale împotriva lui Mititelu. În plângerea iniţială, formulată de Finanţele Publice Dolj la DIICOT-ul local în august 2006, inspectorii fiscali îl acuzau pe Mititelu că a fraudat bugetul de stat cu 3.285.323 RON. O altă plângere depusă la DIICOT de către DGFP Dolj a vizat mai multe tranzacţii succesive cu terenuri, în suprafaţă de 235.000 mp, făcute de Mititelu, în valoare de 10 milioane de euro. Faţă de cele prezentate, rezultă că terenul a fost tranzacţionat către societăţi şi persoane fizice la preţuri inferioare celor de piaţă, cu scopul de a diminua obligaţiile fiscale privind impozitul pe profit şi TVA, datorate bugetului de stat. O parte din acest teren, 46.000 mp, a fost vândută către PIC SA Piteşti în luna iulie 2005, la un preţ total de 2.550.000 euro, pe acest teren Cornel Penescu construindu-şi hipermarketul PIC din Craiova.
Conform celor de la DIICOT, tranzacţia dintre Penescu şi Mititelu s-a făcut la preţul real al pieţei de la acea dată, 50 euro/mp. Ce este însă curios în rechizitoriul făcut public recent de structura centrală a DIICOT? Că procurorii ştiau încă din 2005 că Penescu şi-a plătit terenul la preţul real şi nu subevaluat către Adrian Mititelu, ba, mai mult, şi printr-o tranzacţie legală, banii ajungând, destul de transparent, în contul patronului de la Universitatea Craiova. Şi, cu toate acestea, în 2009, atunci când Penescu a fost acuzat de mai multe fapte de corupţie în fotbal, magnatul de la PIC a fost cercetat şi pentru această tranzacţie, inclusiv Adrian Mititelu fiind audiat. S-a speculat atunci că Penescu i-a vândut lui Mititelu doi jucători de la FC Argeş la preţul de 700.000 de euro, pe Andrei Prepeliţă şi Ciprian Tănase, iar Clubul FC Argeş nu ar fi primit banii de la Universitatea Craiova, ci, în schimbul jucătorilor, Penescu ar fi primit de la Mititelu terenul pe care şi-a construit Hipermarketul PIC de la Craiova.
Mai toată presa vremii l-a acuzat atunci că ar fi prejudiciat interesele clubului FC Argeş, vânzându-i jucătorii ca să-şi dezvolte alte bussiness-uri. Iată că, la 7 ani distanţă de acel scandal monstru, în care Cornel Penescu a fost catalogat drept „Groparul de la FC Argeş”, adevărul a ieşit la iveală: anume că magnatul argeşean nu a pus mai presus interesele personale faţă de cele ale fotbalului argeşean. Cui îi vor mai folosi aceste dezvăluiri ale DIICOT Bucureşti? La acest moment, poate, nimănui. Ele vin, în schimb, doar ca o reparaţie morală faţă de acuzaţiile aduse lui Penescu şi, implicit, ajută, poate, la ştergerea unei pagini negre, care ar fi rămas în analele celui mai titrat club de fotbal din Argeş.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI