Pe şantierul celui mai mare parc din Piteşti

AGREMENT Finanţat din fonduri europene, Parcul Lunca Argeşului va fi gata până la începutul lunii octombrie şi va avea, printre altele, teatru de vară, discotecă în aer liber, doi kilometri de piste pentru biciclişti şi spaţiu de promenadă pe malul râului. 40% din lucrare este deja executată. Ce poţi face când afară sunt minus şapte grade şi ai senzaţia că eşti într-un congelator în aer liber? Să stai acasă la gura sobei sau a… caloriferului? Dacă te cheamă Nicolae Ciculescu sau Daniel Cucu, răspunsul este total diferit.

Ei sunt doar doi dintre zecile de oameni care lucrează, de peste două luni, la şantierul celui mai mare parc din Piteşti – Lunca Argeşului.
Munca nu aşteaptă numărul gradelor de afară. Am fost, în premieră, pe şantier, pentru a lua pe viu pulsul lucrărilor. Iar ghizi, fără cusur, printre copaci, macarale şi excavatoare, ne-au fost inginerul Nicolae Ciculescu şi maistrul Daniel Cucu de la firma Selca, una dintre cele trei, alături de Zeus şi Apartamentul, care vor face viitorul parc. În total, peste 50 de oameni lucrează aici.
De la bun început, surprinde plăcut zelul deloc de faţadă al oamenilor. Deşi e dimineaţă foarte devreme, pe şantier se lucrează intens. Asta şi explică faptul că, la două luni de la inaugurarea şantierului, 40% din lucrare este realizată. „A ţinut şi vremea cu noi. O mare parte dintre viitoarele alei pietonale şi piste pentru biciclişti sunt deja conturate”, spune Daniel Cucu. Aflăm că, în total, vor fi doi kilometri de piste pentru biciclişti.  
Pe unde am intrat, la accesul principal în parc din strada Depozitelor, se va amenaja o piaţetă pavată cu plăci din piatră naturală şi piatră cubică pavată în jurul duzelor fântânii arteziene pietonale. Piaţeta de la intrarea dinspre strada Depozitelor va cuprinde de asemenea două fântâni arteziene: una pietonală şi una dinamică.
O parte însemnată din canalul care trecea prin luncă a fost decolmatat şi acoperit cu dale mari de beton. Chiar când am sosit noi, trei muncitori lucrau la mai multe cofraje pentru dale. „Dalele nu se toarnă însă acum, pentru că nu permite vremea. Trebuie să fie minimum 4 grade. Ele sunt făcute din beton B200, unul foarte rezistent”, ne explică Daniel Cucu. Iar ca o dovadă a faptului că la viitorul parc se lucrează fără jumătăţi de măsură, chiar am văzut o dală de câteva sute de kilograme care fusese scoasă din uz pentru că nu ieşise ca la carte.

Vor fi şi şi terenuri de tenis şi zone pentru şahişti

În total, lucrările se desfăşoară pe câteva hectare. O parte dintre cele 21 de utilaje sunt deja în acţiune şi, sub ochii noştri, se conturează şi se nivelează viitoarele alei şi piste. Parcul începe să prindă contur. Dacă ar fi venit cineva în urmă cu patru-cinci luni, ar fi avut o cu totul altă privelişte, una plină de vreascuri, buruieni şi multe gunoaie. Prin lunca Argeşului treceau seara căruţele cu romi. Priveliştea nu era una plăcută, iar zona era periculoasă după lăsarea serii. Acum, după „cosmetizări” şi defrişări controlate, lunca Argeşului începe să aibă, pas cu pas, faţă unui parc european.
Parcul Lunca Argeşului va avea zone pentru şahişti (14 ansambluri de mese de şah + scaune), terenuri de tenis şi de minifotbal, precum şi trei locuri de joacă. Apropo de acestea din urmă, locurile de joacă, amenajate pe grupe de vârstă, vor fi împrejmuite cu garduri. Gardul nu va intra în zona de acţiune a echipamentelor de joacă.
De-a lungul aleii de promenadă de pe malul râului Argeş, în afara zonei de influenţă a râului, se vor realiza 20 de platforme belvedere care vor fi prevăzute cu băncuţe din beton armat prefabricat şi coşuri de gunoi. Alte două mari puncte de atracţie vor fi teatrul şi discoteca în aer liber.
Trebuie spus că vor fi în total trei porţi de acces în parc (o poartă principală în zona Publitrans, o poartă în zona podului Argeş şi o alta în zona Hidroconstrucţia). Pe pământul vegetal pus pe jos se vor sădi din martie mii şi mii de plante. „Va fi ceva frumos, o să vedeţi”, spune inginerul Nicolae Ciculescu, după care adaugă: „Deşi termenul de finalizare este 15 octombrie, lucrările vor fi terminate înainte de începutul lunii octombrie.”
În ceea ce priveşte investiţia, Parcul Lunca Argeşului va costa 10 milioane de euro, banii fiind obţinuţi dintr-o finanţare europeană nerambursabilă. Tot mergând pe aleile în curs de conturare, începem deja să facem proiecţii mentale ale viitorului parc. Un lucru este cert: din toamnă, piteştenii vor avea încă o zonă de agrement. Un spaţiu verde recâştigat de comunitate, după zeci de ani de uitare. Lunca Argeşului renaşte precum pasărea Phoenix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.