Parlamentarii au aprobat, cu 287 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și cinci abțineri, proiectul care prevede pensii speciale pentru deputați și senatori.

Proiectul fusese respins anterior de președintele Klaus Iohannis și retrimis spre analiză. Parlamentarii au votat cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, cu amendamente. Acest lucru înseamnă că au votat pensii speciale pentru deputați și senatori.

Modificările față de legea adoptată inițial în sesiunea trecută sunt următoarele:
– nu vor primi pensii speciale cei care au doar șase luni de mandat, ci doar cei care au un mandat întreg;
– nu pot să cumuleze pensia obișnuită cu pensia specială cei care sunt în continuare parlamentari, dar au și vârsta de pensionare.
– cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale.
Parlamentarii susțin că au nevoie de această indemnizație pe lângă pensia pe care o primește fiecare român. Ei motivează prin faptul că nu pot desfășura altfel de activități, din cauza incompatibilității.
Adoptat la sfârşitul sesiunii trecute, documentul a fost retrimis în luna iulie în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, nemulţumit că senatorii şi deputaţii şi-au votat noi privilegii.
Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament.

Cuantumul pensiilor speciale pentru aleşi vor fi: un mandat – 1.500 de lei, două mandate – 3.100 de lei, trei mandate – 4 .400 de lei.
Dacă nu este mulțumit de aprobarea aceastei legi, președintele Klaus Iohannis poate să atace la Curtea Constituțională acest act normativ, dar numai dacă aceasta nu este conformă cu Constituția.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI