Legea antifumat a trecut de Camera Deputaților.

Ea a fost votată de parlamentari de la toate formațiunile, cu 164 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 20 de abțineri. Noua reglementare interzice fumatul în spațiile publice închise, dar și în spațiile deschise, dacă în apropiere se află un loc de joacă.
Din lege a fost eliminat articolul care fusese contestat de Consiliul Concurenței, cel care prevedea să fie interzisă afișarea pachetelor de țigări în spații obligatorii de trecere.
Potrivit legii “fumatul este interzis in toate spatiile publice inchise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii”. “Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat și private”.

Legea definește și termenii:
Spațiu public închis = orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;
Loc de joacă pentru copii = orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii.
Legea nu permite amenajarea de spații speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică și instituții. Sunt doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat.
Sancțiunile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea. La prima abatere sancţiunea constă în amendă plus suspendarea activităţii unităţii respective, iar la a doua abatere – amendă şi închiderea unităţii. Localurile care nu respectă legea pot fi suspendate sau închise. 

În forma votată, legea ce se va aplica în România este cea mai drastică din întreaga Europă.
Legea poate fi contestată la Curtea Constituțională în termen de cinci zile, apoi va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acesta o poate ataca, dacă va considera că este cazul, întorcând-o la reexaminare sau contestând-o la Curtea Contituțională. Dacă șeful statului nu o va contesta, aceasta poate intra în vigoare foarte rapid.   

Comments

comments