RETRO ELECTORAL La fel ca şi partidele de astăzi, şi în urmă cu 50 de ani, „Frontul Democraţiei Populare”, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, precursorul Partidului Comunist, promitea lapte şi miere într-una dintre primele campanii electorale din perioada comunistă. Din păcate, promisiunile comuniştilor de atunci nu diferă mai deloc de cele ale candidaţilor argeşeni la alegerile din 9 decembrie. Mai sunt doar câteva zile până pe 9 decembrie, când va trebui să ne alegem o nouă echipă de deputaţi şi senatori care să reprezinte Argeşul în Parlament.

Mai mult ca niciodată, România este dezbinată şi împărţită, şi, mai ales, lipsită de speranţă că ceva bun se  poate întâmpla după 9 decembrie. Cele două mari tabere, USL-ul şi ARD-ul, se întrec în promisiuni electorale: pensii, alocaţii, condiţii de viaţă mai bune, locuinţe, Arpechim, spitale, şcoli şi câte şi mai câte… Însă dezamăgirea şi lipsa de speranţă a oamenilor vine tocmai din faptul că ştiu că toate sunt vorbe în vânt, şi că nici 20% dintre promisiuni nu se vor materializa. Ca să nu mai spunem că toate acestea seamănă izbitor de tare cu ce promiteau, în urmă cu 50 de ani, şi comuniştii! Adică…nimic nou sub soare. La alegerile din 1961, de la care s-au mai păstrat câteva „afişe electorale” la Arhiva Argeş, şi deputaţii „Frontului Democraţiei Populare”, precursorul Partidului Comunist, le promiteau alegătorilor aproape aceleaşi lucruri. Chiar dacă, la acea vreme, comuniştii candidau practic de unii singuri, odată ce partidele istorice fuseseră înlăturate deja!
Astfel, dacă acum ARD promite că va redeschide Arpechim-ul, în 1961 şi comuniştii se angajau să ducă economia argeşeană pe cele mai înalte culmi. Iar dacă USL se bate cu pumnii în piept de grija pe care o are pentru oameni, comuniştii din ’61 promiteau şi ei la fel: că vor fi ridicate spitale şi şcoli, că femeile vor fi promovate mai mult, iar, pentru a le ajuta în carieră, vor fi înfiinţate mai multe grădiniţe şi creşe unde să-şi lase copiii. Sună cunoscut, nu? Probabil că singura diferenţă este că atunci alegătorii au avut de optat între comunişti şi … comunişti, iar acum listele de pe buletinele de vot sunt interminabile.

„Votând candidaţii Frontului Democraţiei Populare, votaţi pentru fericirea şi bunăstarea poporului!”

Pentru aducere-aminte, vă prezentăm azi câteva materiale legate de propaganda pentru alegerile din 1961, în care au fost desemnaţi deputaţii Argeşului în Marea Adunare Naţională. „Afişele electorale” sunt pline de realizările regimului deja instalat în România, de parcă ar fi ale USL-ului de azi, care se laudă cu ce a făcut în ultimele 6 luni, şi în care se explică beneficiile pe care acesta le-a adus oamenilor. „Cetăţeni şi cetăţene! Votând la 5 martie 1961 candidaţii Frontului Democraţiei Populare, votaţi pentru fericirea şi bunăstarea poporului muncitor, pentru pace şi socialism!”, era îndemnul pe care îl auzeau alegătorii în 1961, nu foarte diferit de sloganurile electorale din ziua de azi.
Cum nu aveai pe cine altcineva să alegi, candidaţii comunişti au obţinut, în 1961, 99,77% din voturi! Până şi Tudor Arghezi a scris, la vremea respectivă, o tabletă despre cum erau alegerile înainte şi cum sunt acum, o tabletă nu lipsită de umor sec, bine camuflat: „În România veche, alegerile n-au fost niciodată alegeri în sensul adevărat al cuvântului. […] Astăzi «alegerile» sunt alegeri, iar alegătorii îşi fac datoria în bună cunoştinţă de cauză. Candidaţii sunt propuşi de către colegii lor de muncă, din uzine, din fabrici, din birouri şi întreprinderi şi confirmaţi apoi la urne. E o diferenţă…”

Sloganuri de campanie

Dacă nu vă plac sloganurile electorale ale candidaţilor de azi, comparaţi-le cu cele de atunci! „Muncitori, ingineri şi tehnicieni din economia forestieră a judeţului Argeş! Întâmpinaţi alegerile din 5 martie 1961 cu noi succese în valorificarea superioară a masei lemnoase! Daţi patriei cantităţi tot mai mari de material lemnos de calitate superioară şi la un preţ de cost cât mai redus!” Acesta era unul din îndemnuri, „personalizat” pe profilul de activitate al „alegătorilor”. „Oameni ai muncii din industria petroliferă a judeţului Argeş! Întâmpinaţi alegerile de deputaţi în Marea Adunare Naţională şi Sfaturile Populare luptând pentru reducerea preţului de cost la FORAJ ŞI EXTRACŢIE! Extindeţi forajul cu turbina! Îmbunătăţiţi necontenit calitatea muncii voastre!”.
Alegerile din 1961 s-au terminat cu instaurarea la conducerea ţării a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, cel care i-a fost mentor politic lui Ceauşescu, succesorul său, mai apoi, în cele mai înalte funcţii comuniste. Deci putem spune…nimic nou sub soare!

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI