O avocată din Costeşti a renunţat la profesie pentru a sprijini copiii defavorizaţi

IMPLICARE Raluca Licaciu, o tânără avocată din Costeşti, a renunţat pentru 6 luni la profesie pentru a munci benevol la o asociaţie nonprofit care ajută copiii defavorizaţi şi bătrânii marginalizaţi de societate. Raluca Licaciu are 26 de ani, locuieşte şi munceşte în Costeşti şi este de profesie avocat. A decis însă să lase deoparte avocatura pentru şase luni şi să îşi dedice timpul şi energia în folosul unei organizaţii neguvernamentale din oraş, care a sărit în ajutorul copiilor defavorizaţi şi a bătrânilor marginalizaţi de societate.

Proiectul său a fost apreciat de „Fundaţia Vodafone”, care a ales-o pe tânăra avocată din Costeşti să facă parte din programul „Voluntar de profesie”, un program ce promovează ideea de voluntariat în România.
În programul „Voluntar de profesie”, Raluca s-a înscris cu un proiect prin care acordă asistenţă juridică persoanelor defavorizate, astfel încât acestea să poată beneficia de toate drepturile recunoscute de lege. Istoria colaborării sale cu „Asociaţia Hercules” din Costeşti este însă una veche, ca şi implicarea sa în aceste cauze sociale.
„Eu profesez de trei ani ca avocat, fiind membru în Baroul Argeş. La Costeşti, Judecătoria este chiar lângă sediul asociaţiei şi, după ce am aflat ce muncă minunată fac oamenii de aici, care ajută peste 50 de copii din familii cu probleme să nu abandoneze şcoala şi care au dat o şansă persoanelor în vârstă să se simtă utile, am început să vin şi eu, să le dau o mână de ajutor. Cu un sfat juridic, cu o cerere către autorităţi, cu un pic de implicare în a le rezolva vreo problemă care le depăşea posibilităţile…
Din una în alta, am devenit de-a casei şi eram deja voluntarul lor. Ideea de a mă înscrie în programul celor de la „Vodafone” i-a venit mai degrabă doamnei Petruţa Stănescu, preşedinta fundaţiei. „Tu trebuie să stai mai mult cu noi!”. Şi a trimis proiectul meu la „Vodafone”. A fost chiar super că a fost selectat. Să renunţ 6 luni la avocatură nu e nimic deosebit, avocatură pot face până la adânci bătrâneţi, până la pensie şi după aceea! Dar să fii voluntar pentru o astfel de cauză este interesant, este diferit. Să te simţi util, să ai mulţumirea că ai făcut ceva pentru semenii tăi, că ai schimbat, prin munca ta, prin gestul tău, destinul unui copil sau ai ajutat un om să îşi obţină drepturile, e mult mai important! Asta îţi aduce mult mai multă împlinire sufletească”, ne-a spus, cu modestie, Raluca Licaciu.  

Voluntarii îi ajută pe copii să nu renunţe la şcoală

Deşi programul oficial se bazează pe asigurarea de asistenţă juridică persoanelor, Raluca lucrează foarte mult cu copii asistaţi de „Asociaţia Hercules”. Cu toţii provin din familii cu situaţie materială precară şi, fără sprijinul voluntarilor asociaţiei, cei mai mulţi ar fi renunţat la şcoală. Cei care vin la programul after-school al asociaţiei primesc rechizitele necesare, o masă caldă la prânz şi sprijin pentru a-şi face temele şi a recupera problemele de la învăţătură, dar şi jocuri, distracţii, excursii şi multă dragoste şi înţelegere. Ei beneficiază astfel de multă atenţie, de sentimentul că sunt importanţi şi, în ciuda problemelor de acasă, cresc într-un mediu apropiat de normal.
Cu ajutorul voluntarilor care s-au implicat cu toată energia, aşa cum este Raluca, rezultatele sunt însă impresionante. Programul „Voluntar de profesie” a fost lansat de „Fundaţia Vodafone” la nivel mondial  în 2002, iar în România, în 2010, când 12 persoane au lucrat timp de 4 luni pentru organizaţii nonprofit din România în domeniul sănătăţii, educaţiei, prevenirii abandonului familial, programe pentru tineri cu dizabilităţi.
În această sesiune, în cadrul programului, „Fundaţia Vodafone” a ales 14 proiecte şi asigură un venit pentru voluntari, cât şi cheltuielile administrative pe toată durata programului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.