INEDIT Pe lângă culturile clasice, obişnuite în sudul judeţului, cum ar fi grâul, porumbul sau floarea-soarelui, anul acesta şi-au făcut loc şi câteva mai deosebite, cum ar fi cele de soia sau muştar! Cei care s-au încumetat să facă astfel de experienţe sunt specialiştii de la ferma „Agrototal” din Buzoeşti. Deşi soia şi-a căpătat un renume nu prea plăcut în epoca de tristă amintire a comunismului, când era la modă celebrul salam cu soia, aceasta este considerată drept cea mai completă plantă în asigurarea hranei în viitorul omenirii. Odată ce Uniunea Europeană a interzis cultivarea de soia modificată genetic, în 2007, acceptat fiind doar soiul comun, cultura acestei plante a cunoscut o nouă lovitură în România, mai ales că exporturile, la o producţie medie, aduceau 60 de milioane de euro pe an. În aceste condiţii, singurul argeşean care s-a mai încumetat să cultive soia nemodificată genetic a fost Mircea Băluţă, managerul de la ferma „Agrototal” Buzoeşti, care ne-a explicat şi de ce: „Da, este adevărat că nu mulţi riscă să cultive aşa ceva, dar noi îndrăznim să mai experimentăm, să încercăm şi lucruri noi! Poate pentru că suntem mai tineri şi mai entuziaşti. Soia este o cultură interesantă, într-adevăr, dar, din păcate, vrea precipitaţii şi noi anul acesta nu prea am avut. Este una dintre cele mai bune plante de folosit înaintea şi după alte culturi, pentru pregătirea solului, dar şi valoarea ei, în sine, este una bună”, spune specialistul în agronomie.

300 de euro/tona de soia şi 400 tona de muştar

Recoltarea culturii de soia de la Buzoeşti, de pe cele 50 hectare, urmează a se face în octombrie. Soia se tranzacţionează doar pe bursă, dar preţul este relativ constant, acoperă costurile de producţie şi chiar aduce profit. Anul trecut, spre exemplu, preţul s-a ridicat, potrivit inginerului Băluţă, la circa 300 de euro pe tonă. Bazându-se pe datele recoltei de anul trecut, inginerii agronomi ai fermei de la Buzoeşti estimează că anul acesta se vor obţine peste 2 tone la hectar, deşi, în condiţii de cultivare standard, dacă ar exista sisteme de irigaţii sau ploaie suficientă, producţia poate urca până la 4 tone. De regulă, ne-au mai declarat aceştia, seminţele sunt cele care se vând, folosite atât pentru însămânţare, cât şi pentru uleiuri. Restul plantei se foloseşte la obţinerea de făină, care se foloseşte în industria alimentară.
Pe lângă cele 50 de hectare cu soia, la ferma „Agrototal” s-au cultivat anul acesta şi 25 de hectare dintr-o altă cultură inedită pentru Argeş, cea de… muştar. „Şi asta e un experiment şi nu cred că mai cultivă cineva în judeţ aşa ceva. Producţia este de circa 1,5 tone pe hectar, iar preţul se ridică la vreo 400 de euro pe tonă. Cultura nu beneficiază de subvenţii speciale, ci doar de subvenţia obişnuită, pe suprafaţa cultivată! În ce priveşte profitul, până la urmă, orice cultură merită, dacă ştii să o faci!”, mai spune Mircea Băluţă. Mai mult ca sigur că specialistul ştie ce spune, pentru că firma pe care o conduce, „SC Argototal”, a ocupat locul I în Top Afaceri România 2011 pentru domeniul „Agricultură, vânătoare şi servicii anexe” şi locul II, în acelaşi top, la categoria „Cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase”, conform datelor de bilanţ aferente anului 2010.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI