BĂTAIE DE JOC Preţul apei furnizate de SC Apă Canal 2000 SA în Bradu, Ungheni sau Costeşti este chiar mai mare decât în staţiunea Poiana Braşov, acolo unde şi-au făcut vile şi pensiuni mai toţi magnaţii României. Mai mult, ţăranii argeşeni, transformaţi în iobagi pe moşia directorului Gelu Mujea, se spală şi gătesc folosind cea mai scumpă apă din ţară. În timp ce consumatorii din Ţiţeşti, Ungheni sau Bradu dau 3,72 lei pe un metru cub de apă, în Timişoara, preţul este de numai 2,63 lei, la Poiana Braşov – 3,47 lei, la Cluj – 2,96 lei, iar la Craiova – 2,47 lei. În urmă cu doi ani, Gelu Mujea, directorul de la SC Apă Canal 2000, societate unde acţionar majoritar este Consiliul local Piteşti, încerca să-i convingă pe primarii din mai multe localităţi argeşene că intrarea într-o asociere ar aduce nu doar servicii moderne la apă şi canal, ci şi preţuri mai mici.
Pe principiul că „unde-s mulţi, puterea creşte”, Gelu Mujea bătea monedă pe faptul că extinderea serviciilor societăţii Apă Canal 2000 în cât mai multe localităţi argeşene va permite atragerea de fonduri europene nerambursabile pentru investiţii, iar primăriile nu vor scoate un leu din bugetul local. Aşa a luat fiinţă „Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Argeş (ADIA)”, din care fac parte localităţile: Piteşti, Costeşti, Ştefăneşti, Topoloveni, Albota, Bascov, Bradu, Brăduleţ, Buzoeşti, Căteasca, Lunca Corbului, Mărăcineni, Moşoaia, Stolnici, Teiu, Ţiţeşti şi Ungheni. Megaproiectul lui Mujea s-a dovedit a fi însă o mare ţeapă, deoarece, după ce şi-a văzut sacii-n căruţă, SC Apă Canal 2000 a mărit preţul la apă şi canal, de li s-a făcut frică oamenilor de pe la ţară să mai deschidă robinetul. Cea mai recentă mărire a tarifelor la apă şi canal avut loc chiar la începutul acestui an, când, sub pretextul că vrea să uniformizeze preţurile pentru toţi consumatorii societăţii Apă Canal 2000, Gelu Mujea i-a pus să plătească şi pe cei c-o vacă în curte acelaşi preţ ca şi cei cu vile multe din Piteşti: 3,72 lei pe un metru cub de apă şi 3,27 lei pentru canalizare.
Mai mult decât atât, aceste preţuri nesimţite, uniformizate de Mujea de la 1 ianuarie 2012, fac să fie şi cele mai mari din ţară. Cu mult mai mari chiar decât în marile oraşe ale ţării sau staţiuni de lux precum Poiana Braşov. Aşa se face că locuitorii branşaţi la conducta de pe uliţele din Ţiţeşti, Buzoeşti sau Căteasca plătesc apa mai scump decât timişorenii, clujenii sau braşovenii şi chiar decât magnaţii ţării, care şi-au construit vile de lux în Poiana Braşov. În timp ce consumatorii din Ungheni sau Bradu dau 3,72 lei pe un metru cub de apă, în Timişoara preţul este de numai 2,63 lei, la Cluj este 2,96 lei, iar la Craiova – 2,47 lei. Chiar şi în Poiana Braşov apa e mai ieftină decât la Ungheni sau Bradu, 3,47 lei faţă de 3,72 lei. În ceea ce priveşte canalizarea, la SC Apă Canal 2000 SA preţul este de 3,27 lei pe metru cub, în timp ce la Timişoara este 2,29 lei, la Bucureşti – 1,7, la Braşov – 2,39, iar la Craiova, de doar 0,73 lei.
Potrivit celui mai recent comunicat pe care ni l-a trimis la redacţie SC Apă Canal 2000, tariful pentru apa de la robinet furnizată de societatea condusă de Gelu Mujea este depăşit doar de cel din Bucureşti, unde apa costă 4,79 lei, iar canalizarea – 1,07 lei. Însă, dacă facem totalul pe metru cub, apă potabilă plus canalizare, constatăm că argeşenii plătesc acest pachet mai mult şi decât bucureştenii: 6,99 lei, faţă de 5,56 lei la Bucureşti.
Totuşi, se scuză conducerea Apă Canal – după ce înşiră, oficial, mai multe motive pentru care s-a ajuns la un astfel de preţ, printre care investiţiile, creşterea redevenţei şi apariţia unei taxe de mediu – „creşterea preţurilor şi tarifelor la serviciile furnizate asigură menţinerea costurilor în limita recomandată de suportabilitate de către populaţie, sub 3,5 % din venitul mediu pe familie”. Concluzia este una singură: apa trece…preţurile rămân cele mai mari din România la SC Apă Canal 2000 SA.