Monografia comunei Stolnici, una dintre cele mai bune lucrări de gen din ţară

ISTORIE La iniţiativa primarului Sevastian Pupăză-Roşu, doi tineri istorici argeşeni, Marius şi Valentin Motreanu, au pus pe hârtie tradiţia, istoria şi contemporaneitatea comunei Stolnici, o lucrare-document, apreciată şi de specialişti ai Institutului de Antropologie al Academiei Române. În urmă cu ceva vreme, la iniţiativa primarului comunei Stolnici, Sevastian Pupăză – Roşu, doi tineri istorici argeşeni, Marius şi Valentin Motreanu, originari din localitate, au început scrierea unei lucrări despre tradiţia, istoria şi contemporaneitatea comunei Stolnici.

Beneficiind şi de ajutorul marelui academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, una dintre personalităţile cele mai de seamă ale comunei, colectivul redacţional a reuşit performanţa de a publica una dintre cele mai bune lucrări de gen din ţară, apreciată şi dată drept model la Institutul de Antropologie al Academiei Române.
Monografia a fost lansată oficial la Stolnici în urmă cu o lună, iar săptămâna trecută a fost prezentată şi publicului larg în cadrul conferinţei publice intitulate „Despre sufletul românilor”, susţinută de binecunoscutul academician la Biblioteca Judeţeană, împreună cu autorii şi edilul comunei Stolnici.    
„Este o carte care nu trebuie doar citită, ci şi studiată, căci este un document interesant şi din punct de vedere antropologic, şi sociologic. Am prezentat-o colegilor mei de la Institutul Academiei şi au fost impresionaţi de complexitatea şi modul de realizare a ei. Trebuie să îi felicităm pe autori, dar şi pe domnul primar Sevastian Pupăză pentru acest demers, pentru că susţine nu numai dezvoltarea comunei în prezent, ci dă importanţă şi trecutului, şi istoriei!”, a declarat academicianul Constantin Bălăceanu – Stolnici.  
„O istorie a unei localităţi ca aceasta este, în primul rând, un omagiu adus celor care în trecut au trăit, au muncit, s-au bucurat sau au suferit în cadrul ei. Totodată, este şi un document preţios pentru cei interesaţi de aspectele istorice, demografice, politice, culturale, economice şi chiar sprirituale ale locului respectiv. Istoricii, dar şi sociologii au încurajat întotdeauna întocmirea unor astfel de monografii. Această lucrare despre Stolnici satisface toate exigenţele. Ea ne redă povestea satului Stolnici şi a celorlalte patru sate aşezate de-a lungul Râului Cotmeana: Izbăşeşti, Fâlfani, Căcărezăni (azi Cotmeana) şi Cochineşti, care formează comuna Stolnici.
Autorii au reuşit să adune un număr impresionat de date privind comuna, pe care le-au redat în texte clare, plăcute, interesante şi în tabele valoroase. De asemenea, au reuşit să ilustreze lucrarea cu imagini grăitoare, care parcă vorbesc de la sine despre frumuseţea acestor locuri pline de obiceiuri şi tradiţii specifice. A fost o bucurie să pot completa lucrarea cu informaţii, date, fotografii şi amintiri preţioase despre oameni ai locului şi în special despre familia mea, oameni care au contribuit la dezvoltarea vieţii economice, spirituale şi culturale a localităţii”, a mai spus Bălăceanu – Stolnici.

„Trecutul şi prezentul sunt elemente importante, dar ţinta noastră este viitorul! ”

Modest din fire, primarul din Stolnici a preferat să îi lase pe autori să fie în centrul atenţiei. Cuvântul de întâmpinare publicat la începutul cărţii este însă definitoriu pentru acţiunile sale. „Nu am decât cuvinte de laudă pentru locuitorii comunei Stolnici, pe care îi reprezint, şi sunt onorat să fiu în fruntea administraţiei comunei de 12 ani, perioadă în care am avut parte  de tot sprijinul necesar din partea comunităţii. În ultimul timp, am făcut eforturi considerabile pentru a cerceta istoria localităţii, de a conserva şi populariza tradiţiile care au făcut cunoscută localitatea noastră atât în ţară, cât şi peste hotare, de a cunoaşte oamenii care au plecat de pe aceste meleaguri şi au făcut cinste comunei, dar şi pe cei care, rămânând în locurile natale, şi-au adus contribuţia neîntrerupt la propăşirea materială şi spirituală a acesteia. În acţiunea admininistraţiei noastre,  trecutul şi prezentul sunt elemente importante. Dar ţinta noastră este viitorul, ceea ce înseamnă că nevoile şi aspiraţiile oamenilor, problemele comunei şi soluţiile ce se impun sunt preocupările noastre permanente”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.