Modificări la Legea Educaţiei: şcolile, obligate să primească şi copiii fără CNP

Plenul Camerei Deputaților a modificat legea educației naționale. Astfel, elevii care nu au CNP se vor putea înscrie chiar și așa la unitățile de învățământ.

Deputatul Oana Bîzgan a declarat miercuri, la dezbateri, că în România sunt în jur de 160.000 de persoane fără CNP.

Potrivit actului normativ adoptat, „€în vederea asigurării accesului la învăţământul general obligatoriu, unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal”.

Propunerea are ca scop asigurarea, fără discriminare, a accesului la servicii de sănătate pentru copii, drepturi prevăzute deja atât de Constituția României, cât și de legislația privind sănătatea și drepturile pacientului. De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, inițiatorii doresc să ajungă la cât mai mulți dintre minorii care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă și, astfel, să se asigure că aceștia au acces, la fel ca oricare alt cetățean, la drepturile de bază pe care le garantează legea fundamentală.

Concret, propunerea garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP. Astfel, sunt clarificate o serie de situații des întâlnite, în care persoanele din categoriile menționate primeau îngrijirile medicale dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistență. Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.

În România existau în 2016 peste 160 000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10 000 nu au avut niciodată certificat de naștere, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.