Mita electorală şi votul ilegal te bagă la închisoare

„Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”. De acest lucru încearcă Poliţia să îi convingă pe argeşeni, pentru a preveni mita electorală, vânzarea şi cumpărarea de voturi în această campanie electorală. În zilele ce urmează, o amplă campanie de informare şi conştientizare va fi derulată în toate locurile publice şi pe toate canalele posibile: radio, TV, presă scrisă, afişaj publicitar. Peste 12.000 de fluturaşi şi 2.500 de afişe se vor distribui în pieţe, magazine, hipermarketuri, şcoli, licee, mijloace de transport în comun.

„Potrivit Legii 67/2004, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi, ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al Consiliului Judeţean, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Nu va fi pedepsit doar cel ce dă, ci şi cel care primeşte, cu aceeaşi pedeapsă! De asemenea, aceste pedepse se aplică şi persoanelor care votează fără a avea drept de vot, ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua alegerilor”, a declarat Dan Nicolae, inspector-şef al IPJ Argeş. Important de spus este şi faptul că şi tentativa sesizată sau descoperită de oamenii legii are acelaşi regim. Cei care cunosc astfel de cazuri de fraudă sunt invitaţi să sesizeze organele legii la telefonul unic de urgenţă, 112!
Primele cazuri de mită electorală au apărut deja în judeţul nostru, două persoane fiind cercetate la Mărăcineni, în urma unei sesizări, chiar în prima zi a campaniei. Ele sunt acuzate că au împărţit unor cetăţeni ai comunei bani şi obiecte, respectiv ochelari de vedere, pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat. De asemenea, inspectorul-şef Dan Nicolae a reamintit că în precedentele campanii electorale, cea pentru alegerile europarlamentare şi cea pentru alegerea preşedintelui, Poliţia Argeş a fost „campioană” la descoperirea de tentative de mită electorală, numărul acestora ridicându-se la peste 36. Cea mai mare parte s-au terminat cu trimiterea în judecată a celor descoperiţi, aceştia urmând apoi calea justiţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.