Ministrul Sănătății: ”Izolarea trebuie să continue. Internarea persoanelor simptomatice este necesară”. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut, vineri, noi declarații importante în contextul pandemiei de COVID.

Iată principalele declaraţii ale ministrului Sănătăţii:

Suntem la trei săptămâni de când a început o nouă creştere a numărului de cazuri, de transmitere în comunitate. Am recomandat şi recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, principii, păstrarea distanţării fizice. Aceste lucruri se respectă din ce în ce mai greu.

Atât partea medicală, cât şi populaţia are acea tendinţă de a menţine doar parţial aceste restricţii.

Avem un început de transferuri de pacienţi din terapiile intensive dintre diferite spitale către alte spitale care au locuri în aceste terapii

Avem un număr scăzut în Terapie Intensivă din Bucureşti.

Putem gestiona aceste număr de cazuri, dar recomandare rămâne aceeaşi: Haideţi să menţinem acele reguli de distanţare fizică.

Suntem într-un moment în care toţi trebuie să gestionăm o situaţie. A fost 1 iulie, trebuiau să existe nişte măsuri de relaxare. Le-am amânat.

Referitor la deciciile CCR şi motivarea apărută ieri în care se specifică că necesită nişte clarificări, ţin să menţinez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi – Parlament, opinie publică – să se implice activ pentru a putea gestiona o situaţie pe care o controlăm

Tot ce ține de carantină, de izolare la domiciliu, rămân recomandări. Izolarea trebuie să continue. Recomandare de izolare nu este o recomandare strict medicală.

În pofida a tot ce se discută, rămâne o regulă de bază. Cei care primesc recomandarea de izolare rămâne, dincolo de decizia Curții, acel articol din Codul Penal. Context în care ne știm asimptomatici, tratați în spital până în a zecea zi, cu recomandarea de izolare la domiciliu, vă rog să aveți în vedere: rămân acele patru zile pe care trebuie să le avem de izolare voluntară la domiciliu.

Dacă acum câteva săptămâni aveam un nivel de transmisibilitate de 0.6, 0.7, acum nivelul a crescut la 1.4.

Comments

comments