Atenţie, cetăţeni! Se pregăteşte taxa pe ambalajele reciclabile. Începând cu anul 2021, românii ar putea plăti o nouă taxă: cea pentru peturi, sticle și doze din aluminiu. Iniţiativa nu este prima de acest fel, însă până acum cele propuse au fost sortite eşecului, informează stiri.tvr.ro.

Propunerea acestei taxe pe sticle vine după ce statisticile au arătat că, la noi în ţară, aproximativ jumătate din ambalajele care pot fi reciclate nu mai ajung înapoi în fabrici. Drept urmare, autorităţile statului promit că zilele în care ambalajele încă sunt aruncate la întâmplare devin numărate.

Oamenii îşi iau banii înapoi, când aduc ambalajele

Potrivit acestei propuneri, începând din 2021, comercianţii vor reţine o garanţie pentru fiecare ambalaj, fie că este pet, sticlă sau doză de aluminiu, iar atunci când recipientele sunt returnate, oamenii îşi vor primi banii înapoi.

Acest sistem de garanţie trebuia să intre în vigoare din primăvara anului 2019, însă a fost amânat. În vestul Europei, acolo unde sistemul se aplică de mai mulţi ani, gradul de colectare a peturilor, sticlelor și dozelor din aluminiu depășește 90%.

Comments

comments