UN’ TE DUCI TU, MIELULE?…Chiar dacă mai e o lună până la Paşti, ciobanii din Argeş îşi fac deja calcule despre cât şi cum ar putea câştiga din vânzarea mieilor. Şi, pentru că vor să ţină pasul cu tehnologia, mai nou, ciobanii îşi postează anunţurile şi pe Internet. Ca în fiecare an, nordul judeţului va fi cel care va asigura cea mai mare parte a mieilor pentru Paşti. Crescătorii din Domneşti, Corbi, Rucăr sau Jugur au deja pregătite animalele pentru vânzare şi aşteaptă doar să vadă cum va merge piaţa. O primă testare a fost săptămâna trecută, de Paştele catolic, deşi în zona noastră cererea nu a fost foarte mare. A fost însă, suficient pentru vânzători să fixeze un preţ orientativ – între 25 şi 30 de RON pe kilogramul de miel, mai scump decât anul trecut, când oscila între 20 şi 25 RON. Ion Hiru, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine de la Domneşti, speră însă să facă o afacere mai bună din vânzarea acestora către export, dat fiind faptul că, în ultimii ani, piaţa internă s-a redus din ce în ce mai mult.
„Stăm destul de bine la ofertă, mai ales că s-a dus şi zăpada şi mieii au început să ia în greutate. Noi sperăm să obţinem cel puţin 25 RON pe kilogram, dar ne-am dori şi mai mult. Important este să aibă şi lumea ceva bani de cheltuit! Din ce am văzut, au fost zone în ţară, mai ales în Ardeal, unde, de Paştele catolic, s-au vândut mieii şi cu 30 RON/kilogram. Dar, spre deosebire de anii trecuţi, nu vor fi atât de mulţi la vânzare. Cel puţin la noi în asociaţie, o mare parte dintre crescători s-au orientat către ideea de a nu vinde acum prea mult şi de a ţine mieii pentru la toamnă. În primul rând, piaţa de lactate şi brânzeturi e suprasaturată şi nu mai faci nicio afacere cu laptele. Mai bine lasă mieii să ajungă la o greutate mai mare, iar în toamnă vor lua bani mai mulţi. Mai ales că atunci merg foarte bine la export. Noi livrăm de obicei către ţările arabe şi Grecia, de unde avem cerere constantă şi sperăm, cu ajutorul oficialităţilor din minister, să deblocăm şi piaţa Turciei, care acum e închisă. Mieii noştri ajung totuşi în Turcia, dar pe căi mai încurcate. Sperăm că, dacă se clarifică problema, o să livrăm direct”, ne-a declarat Ion Hiru.

Super ofertă la ferma din Vedea: iezii se vând cu 25 – 30 RON/kilogram

Cei care preferă iedul în locul mielului pot să aleagă şi ei dintr-o ofertă destul de bogată. Iulian Frăţică, fost consilier judeţean şi proprietarul unei ferme de capre la Vedea, spune că, la ferma sa, iezii vor fi pe alese, iar preţurile nu vor diferi faţă de cele ale mieilor, deşi se ştie că iedul este mai gustos. „Acum au cam 7-8 kilograme deja, deci până la Paşti se vor face de 10-11 kilograme. Preţul va fi între 25 şi 30 de RON, la carcasă, gata sacrificat şi curăţat, numai bun de cumpărat!”   
De asemenea, o mulţime de oferte sunt disponibile şi pe Internet, cam la aceleaşi preţuri ca şi la stână. Diferenţa este făcută de faptul că, în multe cazuri, livrarea se face la domiciliu. Asta, pentru că şi ciobanii argeşeni au învăţat să lucreze şi să profite de tehnicile moderne, şi îşi vând marfa pentru Paşti şi on-line.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI