UN’ TE DUCI TU, MIELULE? Pentru că pe piaţa locală clienţii sunt din ce în ce mai săraci, ciobanii din nordul judeţului şi-au găsit clienţi în străinătate, în special în ţările arabe, printre care Siria, Liban, Egipt sau Arabia Saudită. Pentru că cererea pentru carnea de miel scade de la an la an din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor, producătorii autohtoni şi-au căutat alte pieţe de desfacere, printre care cele din ţările arabe, Italia şi Grecia.
Ciobanii din nordul judeţului sunt conştienţi că în Argeş nu vor avea cum să încaseze un preţ corect pentru marfa lor, judecând după cheltuieli, aşa că nu se grăbesc să vândă şi nici nu vor lăsa prea mult la preţ, deşi în jurul Paştelui se vând cei mai mulţi miei. Mai mult, în acest an, din cauză că Paştele e mai devreme, mieii nu vor ajunge la o greutate prea mare, astfel că majoritatea crescătorilor speră să mai aştepte şi să recupereze preţul corect de la clienţii de peste hotare. „Este clar că anul acesta nu vor fi vânzări prea mari, fiindcă nu sunt bani pe piaţă! Oamenii nu mai au prea mult de dat în astfel de ocazii. Dacă ar fi să socotim cât a fost iarna asta de grea, cât s-a băgat în hrana animalelor şi cât ne-au mai costat şi alte lucruri, preţul ar trebui să fie unul foarte mare, ca să ne scoatem banii. Noi putem cere, dar nu ştiu cine ne va da! Dar cred că vom ajunge la aproximativ 25 de lei pe kilogram, tăiat! Chiar dacă nu vom reuşi să vindem prea mult de Paşte în ţară, nu ne facem, însă, probleme. Pentru cea mai mare parte a mieilor am găsit deja alţi clienţi. Mulţi îi vom trimite în Italia şi Grecia acum, de sărbători! Ce nu reuşim să vindem acum, îi mai ţinem până spre luna mai şi apoi îi vom exporta către arabi. Îi putem îngrăşa mai mult şi, evident, vinde pe bani mai mulţi”, spune Ion Săvescu, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine din Corbi. Ţările în care ajung mieii argeşeni sunt Siria, Liban, Egipt, Arabia Saudită, fiecare animal la un preţ de circa 12-14 lei pe kilogram în viu.
Pentru piaţa internă, ofertele de miei de Paşte din zona Dâmbovicioara, Albeşti sau Rucăr variază între 14 şi 16 lei pe kilogram în viu. De regulă, se fac livrări şi la domiciliu în zonele Argeş, Prahova, Bucureşti-Ilfov şi Dâmboviţa. Spre exemplu, ciobanii din Jugur sunt dispuşi să mai lase la preţ, în funcţie de cerinţe, mai ales la cantităţi mari, preţul variind în jur de 20 de lei pe kilogram, la carcasă.