Ciobani cu diplomă, la Corbi

OIERI CALIFICAŢI Singura şcoală de ciobani din Argeş, cea de la Corbi, a scos prima promoţie de absolvenţi cu diplomă. Calificarea în această meserie le dă de acum ciobanilor dreptul la carte de muncă şi pensie. Dacă până acum imaginea despre meseria de cioban era cea clasică – a baciului stând sprijinit în bâtă – va trebui să vă revizuiţi ideile. Luna trecută, la Corbi, a absolvit prima promoţie a „Şcolii de ciobani”, proiect desfăşurat la iniţiativa Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Corbii de Piatră”, condusă de doctorul veterinar Ion Săvescu. Începând din toamna anului trecut, 30 de ciobani, dar şi ajutoarele lor, majoritatea din Corbi şi comunele învecinate, au început orele teoretice şi practice la singura şcoală de oierit din Argeş. După şase luni de studiu, la sfârşitul lunii februarie, cei 30 de ciobani au terminat cursurile şi au susţinut examenul de absolvire. „Ciobanii cu diplomă” au avut de aprofundat o mulţime de materii în care au căpătat bazele ştiinţifice pentru domenii în care, până acum, făceau treaba doar „furând” meserie de la cei mai în vârstă. Printre materiile predate la „Şcoala de ciobani”, s-a numărat reproducţia animalelor şi creşterea tineretului ovin, ciobănitul şi îngrijirea oilor, dar şi prepararea produselor tradiţionale după reţete clasice.

Printre materiile obligatorii s-au numărat şi informatica şi calculatorul

O altă materie care i-a cam transpirat pe ciobanii noştri a fost cea de „respectare a normelor igienico-sanitare” conform legislaţiei UE. În ceea ce priveşte mulsul, şi aici ciobanii au trebuit să se adapteze de la clasica găleată ţinută între picioare la tehnologii  moderne şi sigure pentru muls, dar şi alte etape de prelucrare a laptelui. Cei mai mulţi dintre cei care au absolvit cursul erau deja crescători de animale şi ştiau destule despre acest domeniu, însă cunoştinţele în plus nu au cum să le strice, mai ales că printre materiile obligatorii s-au numărat şi informatica şi calculatorul, pentru a-şi ţine „gestiunea” oilor şi a producţiei în registre electronice.
„Cei mai mulţi sunt proprietari de oi, iar ce au învăţat acum le va folosi să realizeze o prelucrare mai bună a produselor, să împerecheze ştiinţific animalele sau să respecte reţetele tradiţionale”, ne-a declarat Ion Săvescu.

Ciobanii cu diplomă vor beneficia de servicii medicale gratuite

Cursurile se organizează de către Federaţia Oierilor de Munte, cu sediul la Braşov, metodologia de predare a cursurilor de păstori fiind aprobată de Ministerul Educaţiei. Printre doritorii de a-şi obţine diplomă oficială de cioban au fost, potrivit doctorului Săvescu, şi tineri de 20-25 de ani, dar şi persoane de peste 50 de ani, care fac meseria asta de ceva ani buni. Necesitatea şcolirii de ciobani profesionişti vine din impunerile Uniunii Europene, care oferă bani pentru dezvoltarea domeniului şi păstrarea obiceiurilor şi îndeletnicirilor tradiţionale, condiţia fiind însă ca acestea să respecte normele moderne. Aşa s-a ajuns şi la recunoaşterea oficială a meseriei de oier, care este acum trecută în nomenclatorul oficial al meseriilor din România şi la deschiderea cursurilor de calificare. Ciobanii cu diplomă vor beneficia de carte de muncă şi de toate drepturile obişnuite, de la plata asigurărilor de sănătate la cea a cotizaţiei pentru pensie. Ei vor putea astfel beneficia de servicii medicale gratuite şi de o pensie la bătrâneţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.