Microhidrocentralele magnaţilor Badea şi Vişoiu poluează o arie protejată

POLUARE Asociaţia Română de Mediu (ARM) susţine că lucrările la microhidrocentralele de pe Transfăgărăşan nu respectă legea, în condiţiile în care construcţiile ridicate chiar în albia râurilor Capra şi Otic au afectat mediul, mai ales că este vorba despre o arie protejată. După ce presa centrală a sesizat, în ample materiale, faptul că lucrările la microhidrocentralele pe râurile Capra, Buda şi Otic din Argeş poluează masiv mediul, iată că şi una dintre cele mai importante organizaţii naţionale de profil – Asociaţia Română de Mediu – ia atitudine în această problemă gravă. „Cele zece microhidrocentrale se realizează într-o arie protejată, încadrată în reţeaua „Natura 2000”, ca sit de importanţă comunitară”, se arată într-un comunicat transmis de către ARM.

 

Asociaţia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care se execută lucrările pentru realizarea unei salbe de microhidrocentrale pe râurile Capra, Buda şi Otic, judeţul Argeş, în amonte de lacul de acumulare Vidraru. Viitoarele microhidrocentrale urmează să fie realizate de doi dintre cei mai bogaţi oameni din Argeş, Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu. Cei doi s-au asociat şi au demarat unul dintre cele mai ample proiecte de construire a microhidrocentralelor pe râurile Capra, Buda şi Otic din Argeş, prin firma „Imob Expert Consulting SRL”. Potrivit ARM, o echipă de experţi din cadrul asociaţiei a vizitat şantierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale, pentru a analiza dacă se respectă normele naţionale şi comunitare de mediu. Aceştia au constatat că pe pârâul Otic a fost instalată deja conducta prin care va trece apa necesară microhidrocentralelor. Totodată, pe râul Buda nu au demarat lucrările, în timp ce pe râul Capra lucrările sunt în plină desfăşurare.

„Lucrările au dus la afectarea gravă a ecosistemului acvatic”

„Cele mai mari probleme din punct de vedere al respectării legislaţiei de mediu sunt legate de activităţile desfăşurate direct în albia minoră a râurilor (unde au fost amplasate, de regulă, conductele de apă pentru microhidrocentrale).
S-a putut constata că lucrările au dus la afectarea gravă a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantităţilor mari de materii în suspensie, a utilizării de materiale explozive pentru derocări şi executării lucrărilor cu utilaje şi echipamente direct în albia râurilor.
S-a constatat, de asemenea, şi degradarea malurilor, afectarea zonelor de reproducere a păstrăvului şi posibile probleme în asigurarea debitului apei necesare menţinerii ecosistemului, având în vedere că sunt folosite conducte de peste 0,7-1,2 metri în diametru”, se mai spune în comunicatul ARM.
Asociaţia Română de Mediu le-a solicitat totodată autorităţilor competente, subordonate Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Administraţiei Naţionale „Apele Române”, documentele în baza cărora s-au eliberat avizele şi acordurile care au permis execuţia acestor lucrări. Experţii ARM vor analiza modul în care a fost respectată legislaţia la emiterea avizelor de construire, cât şi în perioada de implementare a proiectului.
Trebuie spus că Gheorghe Badea intenţionează să construiască patru microhidrocentrale şi pe râul Topolog. Potrivit memoriului de prezentare, cele patru hidrocentrale de mică putere au fost concepute să funcţioneze ca un tot unitar, respectiv apa de la centrala din amonte se uzinează la cea din aval, constituind un ansamblu hidroenergetic.
Evaluatorul de mediu Doru Oprea susţine că reducerea sursei de apă în cazul de faţă dăunează faunei şi florei din zonă: „Dimensiunea impactului este însă cea care contează, dar nu poate fi cuantificată din cauza informaţiilor relativ reduse existente în această etapă de analiză”, a arătat Oprea. Asociaţia Română de Mediu – 1998 (ARM) este o organizaţie profesională şi patronală, ce reuneşte peste 400 de specialişti din cadrul autorităţilor de mediu, administraţiei publice locale şi centrale, cercetători, cadre didactice şi specialişti din sectorul economic cu activitate în domeniul protecţiei mediului, împreună cu operatori economici al căror obiect de activitate este direct legat de acest domeniu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.