PROTEST Cele 13 microhidrocentrale pe care le construiesc magnaţii Gheorghe Badea şi Vali Vişoiu pe pârâurile din Făgăraş au stârnit un val de critici în toată ţara, venite din partea tuturor – de la ecologişti, la asociaţii de pescari. Printre cele 1.000 de persoane care au semnat deja petiţia intitulată „Opriţi dezastrul ecologic de pe râurile montane din judeţul Argeş” se numără şi marele regizor Mircea Daneliuc. De două săptămâni, pe site-ul PetiţieOnline.ro circulă solicitarea intitulată „Opriţi dezastrul ecologic de pe râurile montane din judeţul Argeş”, în scopul strângerii de semnături.
Petiţia este adresată tuturor instituţiilor de mediu, în frunte cu Ministerul, pentru ca lucrările în cauză să fie oprite şi autorizaţiile, revocate. Printre iniţiatori se numără mai multe asociaţii de pescari, îngrijorate de distrugerea populaţiei de păstrăv, asociaţii ecologiste, ONG-uri, dar şi unităţile Salvamont Curtea de Argeş şi Nucşoara. Printre cele 1.000 de persoane care au semnat deja petiţia se numără chiar şi marele regizor Mircea Daneliuc. Redăm în continuare câteva dintre opiniile făcute publice de cei care se opun dezastrului ecologic de pe cele trei râuri montane din Argeş.
„Distrugerea populaţiei de păstrăv indigen este de peste 90%, cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei”
STIMATE DOMNULE MINISTRU,
Vă aducem la cunoştinţă că, pe râurile montane din judeţul Argeş, se desfăşoară un amplu proiect de captare a apei pe întregul curs al râurilor pentru amenajări de microhidrocentrale în regim privat… Menţionăm că toate aceste cursuri de apă sunt deja captate, unele prin lucrări de derivaţie pe sub munte, în Barajul Vidraru, astfel încât, un tronson de aproximativ 20 de km este deja lipsit de debite de apă. Lucrările declanşate pe primele trei cursuri de apă, CAPRA, BUDA şi pârâul OTIC sunt cuprinse într-un singur proiect pentru amenajarea unui număr 13 microhidrocentrale în regim privat de către firma beneficiară IMOB EXPERT CONSULTING SRL. Precizăm faptul că lucrările sunt deja în execuţie pe râul CAPRA şi pârâul OTIC.
Conductele de aducţiune sunt plasate în albia minoră a râurilor, care constituie domeniul public al statului, cu modificarea substanţială a secţiunii de curgere a apelor şi profilului natural al albiei. Modul în care se desfăşoară azi lucrările de construcţie conduce cu siguranţă la poluarea apelor prin activitatea utilajelor de excavare şi rambleiere direct în albia minoră, precum şi degradarea fizică a malurilor şi albiei râurilor. În acelaşi timp, lucrările au cauzat deja, în mod inevitabil, distrugerea populaţiei de păstrăv indigen în proporţie de peste 90%, cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei, deoarece debitele de apă în zona de reproducere a acestuia vor fi insuficiente atât timp cât se captează peste 90% din debitul mediu multianual al râurilor. Estimăm de asemenea afectarea iremediabilă pentru întreaga bio-diversitate a speciilor prezente în zonă. Afirmăm cu toată responsabilitatea că aceste lucrări sfidează de departe toate prevederile legale privind protecţia apelor şi bio-diversităţii şi în mod normal un astfel de proiect nu era permis să fie aprobat de autorităţile competente”, susţin petiţionarii.
Contestatarii lucrărilor vor şi publicarea dosarelor şi documentaţiilor pe baza cărora au fost aprobate respectivele lucrări şi modul în care au fost acordate autorizaţiile şi avizele. În plus, ei solicită şi efectuarea de urgenţă a unui control pentru verificarea situaţiei reale din teren şi a distrugerilor deja provocate.
Sute de oameni semnează zilnic petiţia
De la publicarea petiţiei pe site, numărul semnatarilor creşte zilnic cu câteva sute. O parte dintre ei au lăsat şi comentarii referitoare la subiect, în care şi-au exprimat părerea şi au adus exemple despre cum se gestionează în alte ţări problematica protecţiei mediului şi au criticat ceea ce se întâmplă acum în Făgăraş.
Eduard Păduraru, 36 ani, Iaşi: „Peste tot în lume se duce o luptă pentru a proteja natura. La noi, în România, peste tot, parcă, se duce o luptă, o competiţie, pentru a distruge cât mai rapid tot. Degeaba ne va părea rău când va fi prea târziu. Trebuie să facem ceva ACUM. Numai bine!”
Moldovan Virgil, 44 ani, Sighişoara: „Dacă cineva poate să afirme că aceste ,,investiţii” sunt cea mai deşteaptă soluţie care putea fi aleasă pentru producerea energiei ecologice, minte cu totală şi jalnică nesimţire…”.
Semlecan Gheorghe, 41 ani, Arad: „În Ungaria, dacă tai un copac pe malul unei ape, te duc în cătuşe la Poliţie. Acolo sunt legi şi se respectă, vis-a-vis de mediu. Nu înţeleg cum pot aceşti guvernanţi să fie atât de orbi la distrugerea acestei ţări, de la oameni până la mediu”.
Dan Stoica, 55 de ani, Bucureşti: „Ce se distruge acum – într-una din cele mai frumoase zone montane din ţară – nu se va mai putea reface niciodată. Este absurd să distrugi mediul, cu scopul de a-l proteja (de încălzirea globală)! Aceste proiecte însă, nu sunt făcute cu scopul de a proteja, ci doar cu acela de a face profit! Or avea oare vilele investitorilor deja montate pompe de căldură/panouri solare şi alte instalaţii care să demonstreze cât de mult le pasă de mediu?”.
Alexandru Ignat, 32 ani: „Ţara se duce de râpă, domnilor, iar dacă mai aveam ceva de preţ, este natura asta atât de frumoasă, pe care oamenii nu mai ştiu să o preţuiască! Se pare că nimeni nu mai ştie vorba „Codru-i frate cu românul”. Acum, săracul codru este măcelărit. Apele sunt secate şi otrăvite, dar nu de hoardele cotropitoare, ci de hoardele iresponsabile ale întreprinzătorilor puşi pe îmbogăţire rapidă, care construiesc şi deversează toate porcăriile în ele”.