Argeşul, pe locul II în ceea ce priveşte exporturile României

CREŞTERE FĂRĂ PRECEDENT Deşi ne aflăm în plină criză economică, exporturile din judeţ au crescut cu 23,8% în luna mai 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Practic, peste 10% dintre exporturile României au plecat din Argeş. Ca şi în 2010, Argeşul continuă să sfideze criza economică şi înregistrează cifre şi exporturi de invidiat. Conform datelor furnizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică Argeş, exporturile realizate de judeţul nostru au crescut în luna mai cu 23,8% faţă de perioada similară din 2010. Ca valoare, exporturile realizate în luna mai s-au ridicat la 392 de milioane de euro.

Tot în luna mai, excedentul comercial realizat în judeţul nostru a fost de 136,2 milioane de euro, mai mult cu 29% faţă de aprilie 2011. Comparativ cu anul trecut, excedentul comercial a fost mai mare cu 51,3 milioane euro (+6,4%).
Alături de Dacia, care a realizat peste două treimi din exporturi, au fost şi firme cu puternice creşteri pe următoarele domenii: industrie chimică, produse din lemn, echipamente electrice, produse alimentare, încălţăminte şi tutun.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică privind exporturile în primele cinci luni din acest an, Argeşul se află pe locul doi la nivel naţional, cu un total de 1,850 miliarde de euro, fiind devansat doar de Bucureşti, cu peste 2,8 miliarde de euro. Trebuie subliniat faptul că Argeşul a depăşit detaşat la exporturi judeţe cu economii foarte puternice, precum Timiş, Sibiu, Prahova, Bihor şi Constanţa.
La nivel naţional, exporturile au crescut în primele cinci luni cu 32%, ajungând la 18,2 miliarde euro, mai accelerat decât importurile, care au avansat cu 23%, la 21,8 miliarde euro. Practic, mai bine de 10% dintre exporturile României au plecat din Argeş. Trebuie spus că, în 2010, Argeşul a fost pe primul loc în topul judeţelor care exportă mai mult decât importă, cu o diferenţă de 765 de milioane de euro. Tot în 2010, Argeşul s-a clasat pe locul al doilea la nivel naţional după Bucureşti în ceea ce priveşte exporturile, cu o valoare totală de 3,7 miliarde de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.