Un alt supravieţuitor al tragediei aviatice de ieri, din Apuseni, este medicul Valentin Calu din Piteşti, actualmente purtător de cuvânt la Spitalului Elias din Capiatală. Potrivit directorului medical al Spitalului Elias, Dana Safta, medicul Calu are mai multe mărci traumatice şi o fractură de corp vertebral şi se află în stare de şoc.
 
Medicul argeşean, rănit în accidentul aviatic de luni după-amiază, a fost primul care a sunat-o, imediat după prăbuşire, pe directoarea medicală a unităţii, Dana Safta, căreia i-a spus: “Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir”, iar ulterior a făcut un foc, pentru a se încălzi. Doctoriţa  Dana Safta a mai spus ce a vorbit la telefon cu colegul său Valentin Calu, aflat în avionul care plecase din Capitală, cu destinaţia Oradea. “M-a sunat prima oară la 16.34. Mi-a spus: ‘Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir”. Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său: papuci, halat, after-shave, pentru a se putea încălzi”. Directorul medical al Spitalului Elias a spus că a vorbit cu Valentin Calu şi după ce acesta şi ceilalţi răniţi din avion au fost găsiţi de echipele de salvare, şi întrebat cum se simte, acesta i-a răspuns: “Puţin cam tăvălit”. Valentin Calu are 42 de ani, este doctor în ştiinţe medicale şi lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Capitală, iar din 2007 este şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Chirurgul piteştean este unul dintre cei mai buni specialişti de la Elias, dar şi din ţară, el ocupând şi funcţia de medic coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Elias. Medicul Valentin Calu a absolvit Colegiul Liceal Zinca Golescu din Piteşti, specializarea Fizică-Chimie şi cursurile Facultăţii de Medicină “Carol Davila” din Bucureşti. Echipa medicală care se afla la bordul aeronavei care a aterizat forţat în zona Pasului Ursoaia era condusă de medicul Radu Zamfir de la Spitalul de Urgenţă Fundeni. Alături de el se mai aflau dr. Valentin Calu de la Spitalul de Urgenţă Elias, medicul Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi dr. Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.
Aceştia sunt 4 dintre cei de medici 35 de coordonatori de transplant intraspitaliceşti existenţi în România care au primit misiunea de a ajunge la Oradea, unde erau aşteptaţi să preia ficatul, rinichii şi corneele unei donatoare aflate în moarte cerebrală, organe ce urmau să ajungă la 5 pacienţi grav bolnavi: o femeie care urma să primească ficatul, două persoane ce au fost alese pentru transplant de rinichi şi alte două care sperau să îşi recapete lumina ochilor.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI