Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis astăzi condamnarea fostului deputat PDL de Argeş, Sorin Andi Pandele, la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie şi interzicerea mai multor drepturi pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei, potrivit unor surse judiciare. Decizia este definitivă. Iniţial, fostul parlamentar a fost achitat pentru o parte din infracţiuni, dar procurorii DNA au declarat recurs. 

Rechizitoriul întocmit de DNA

Fostul deputat PDL Sorin Pandele a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru că în perioada în care era director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş ar fi luat mită suma de 530.497 lei, pentru a emite un titlu de proprietate fals, creând un prejudiciu de 530.497 de lei. Potrivit Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii de la Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Pandele, pentru că în perioada 2005-2008, când era director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Argeş ar fi luat mită, dar şi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi în formă continuată şi pentru fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. De asemenea, în acelaşi dosar a fost trimis în instanţă şi fostul primar al comunei Bradu, Costel Zamfir, care a fost acuzat că între anii 2000 şi 2008 a săvârşit infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată. Totodată, alături de cei doi a fost deferită justiţiei şi Elena Cornelia Păun, pentru dare de mită, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la fals intelectual şi uz de fals, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
Potrivit datelor din rechizitoriu, pe 27 septembrie 2007, în baza unei înţelegeri anterioare, Sorin Andi Pandele a primit de la Elena Cornelia Păun suma de 190.000 de lei, cu titlu de mită, pentru emite în mod nelegal un titlu de proprietate.
Astfel, în ianuarie 2006, Pandele "a dispus în mod nelegal emiterea unui titlu de proprietate inculpatei Păun Elena-Cornelia pentru un teren intravilan în suprafaţă de 1,1953 ha (menţionat scriptic ca fiind amplasat pe teritoriul comunei Bradu, în realitate amplasat în municipiul Piteşti), semnând acest titlu, deşi avea cunoştinţă despre faptul că inculpata Păun Elena – Cornelia nu formulase cerere în nume propriu şi nu-i fusese validat dreptul de reconstituire a suprafeţei de teren respective. După redactarea titlului, inculpatul l-a înaintat Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Argeş în vederea definitivării procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate".
După emiterea titlului, în cursul lunii mai 2007, Sorin Pandele a dispus efectuarea unor corecturi în document, pentru a modifica teritoriului administrativ unde se afla amplasat terenul, prin înlocuirea comunei Bradu cu municipiul Piteşti, inclusiv vecinătăţile, toate aceste corecturi fiind certificate de către directorul O.C.P.I. Argeş. Pandele a fost ajutat de primarul comunei Bradu, Costel Zamfir, care a falsificat mai multe documente pentru emiterea titlului de proprietate şi corectarea acestuia.
La rândul său, Elena Păun a falsificat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, pentru a părea legal. În plus, Elena Păun a folosit această cerere la Judecătoria Piteşti, într-un proces civil în care proprietarii de drept ceruseră constatarea nulităţii titlului de proprietate, cât şi cu ocazia efectuării cercetărilor în prezenta cauză penală.
"În vederea câştigării procesului civil precizat mai sus, inculpata Păun Elena – Cornelia a oferit o sumă de bani unei angajate a Primăriei Bradu pentru a emite în fals o adresă favorabilă inculpatei", se mai arată în comunicatul DNA.
Prejudiciul cauzat de cei trei în dauna Primăriei Piteşti şi a persoanelor fizice, proprietari în mod legal ai terenului, este de 530.497 de lei.
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI