Conform unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, medicii angajaţi în spitalele din sistemul public de sănătate n-au voie să primească de la pacienţi plăţi suplimentare sau donaţii.

Judecătorii au hotărât că medicii angajaţi cu contract de muncă în spitalele din sistemul public de sănătate nu pot să primească plăţi suplimentare sau donaţii, chiar dacă pacienţii au dreptul, conferit de lege în prezent, de a recompensa medicii sau spitalele în care au fost trataţi.

Legea drepturilor pacientului prevede că aceştia au posibilitatea de a oferi angajaţilor sau unităţii în care au fost îngrijiţi plăţi suplimentare sau donaţii, atât timp cât legea este respectată. Însă, Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a subliniat că, în acelaşi timp, legislaţia în vigoare interzice angajaţilor din spitalele de stat primirea plăţilor suplimentare sau a donaţiilor.

„Chiar dacă se admite existenţa unui drept al medicului de a primi plăţi suplimentare sau donaţii, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăti suplimentare ori donaţii, cu respectarea legii, este evident că „respectarea legii” se referă atât la respectarea legii de „pacient”, cât şi la respectarea legii de „angajaţii unităţii”, atunci când, pe de o parte, pacientul oferă plăţi suplimentare sau donaţii, iar, pe de altă parte, „angajaţii” unităţii medicale primesc aceste plăţi suplimentare sau donaţii. Este posibil ca pacientul să ofere plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii (împrejurare care poate fi de natură să excludă orice răspundere penală), însă primirea acestora să nu se facă de către „angajaţi” cu respectarea legii, deoarece chiar legea interzice primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă”, precizează judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conform acestui document, medicii angajaţi în spitalele de stat au calitatea de funcţionari publici, în sensul legii penale, astfel că pot fi cercetaţi şi pedepsiţi pentru luare de mită şi/sau primirea de foloase necuvenite.

Comments

comments