„Vacanţa de vară… la ţară” la Muzeul Goleşti. Ateliere de confecţionat ţesături din lână şi icoane pe sticlă

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează, în perioada 10 – 21 august 2015, în parcul domeniului Goleştilor, în cadrul programului educaţional –cultural „Vacanţa de vară…la ţară”, atelierele de creaţie populară „Arta confecţionării ţesăturilor din lână” și „Arta micilor iconari”, sub coordonarea restauratoarelor Malvine Mocenco, respectiv Cătălina Maria Ghinea.

Țesutul, meșteșug practicat pe teritoriul țării noastre din timpuri imemoriale, reprezintă una dintre din cele mai complexe activități casnice. De la tunsul oilor sau cultivarea inului și cânepii până la recoltarea plantelor pentru obținerea culorilor naturale, această activitate este emblematică pentru numeroase comunități tradiționale.

La rândul lor, icoanele pe sticlă se remarcă prin rafinament și culoare, însuflețite de lumina suportului, ele fiind expresia trăirilor sufletești și a sentimentelor umane.

La primul atelier, copiii vor realiza covoraşe ţesute în 2 iţe, cu motive ornamentale inspirate din zona etnografică a Olteniei. Lâna va fi vopsită cu ajutorul coloranţilor vegetali, obţinuţi din plante tinctoriale. La cel de-a doilea, micii pictori vor realiza icoane pe sticlă după izvoade vechi, venite din tradiția centrului de la Nicula.

Pe parcursul acestor zile, aproximativ 50 de copii de la grădiniţe şi şcoli gimnaziale din judeţul Argeş vor descoperi tainele celor două meșteșuguri artistice românești.

Creaţiile premiate vor fi incluse în expoziția finală din luna septembrie, Micii artişti ai tradiţiilor, care va fi deschisă până la sfârșitul anului 2015.
Deschiderea taberelor va avea loc luni, 10 august, la orele 10.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here