Legea Educaţiei se va modifica din nou, iar pe lista noutăţilor se numără grădiniţa obligatorie, examen de admitere la liceele cu număr de candidaţi mai mare decât locurile oferite şi probe orale la Bac date în timpul şcolii.

Astfel, sistemul naţional de învăţământ preuniversitar va cuprinde: educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar, (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), ce include grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare pregătitoare; învăţământul primar, cu clasele I-IV; învăţământul secundar, cu învăţământul gimnazial (clasele V-VIII) şi învăţământul liceal clasele IX-XII), ce include filierele teoretică, vocaţională şi tehnologică; învăţământul profesional, cu anii I şi II.
Apoi urmează învăţământul terţiar non-universitar, care cuprinde învăţământul postliceal, cu durata între unu şi doi ani.

Elevii care obţin mai puţin de 5 la Evaluarea Naţională nu vor mai putea intra la liceu

O altă modificare importantă este că elevii care obţin mai puţin de 5 la Evaluarea Naţională nu vor mai putea trece în învăţământul liceal. Absolvenţii clasei a VIII-a, cu o medie de admitere sau la evaluare mai mică de 5 vor intra într-un program de preprofesionalizare, cu durata de un an. Ulterior, se vor putea înscrie în învăţământul profesional. Liceele bune vor avea o admitere specială, iar învăţământul de artă şi cel sportiv vor începe din ciclul primar, şi nu de la cel gimnazial, cum este în prezent.

Probele orale de la Bac se vor desfăşura în timpul anului şcolar, în prezenţa directorului unităţii de învăţământ

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Educaţiei, probele orale ale bacalaureatului, precum şi cea de evaluare a competenţelor digitale se vor organiza şi desfăşura, la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar. Testele se vor da în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general.

Comments

comments