ANAF a demarat verificarea primelor 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, dintr-un eșantion de 7.879, respectiv:

 

– Patroni bogați de firme sărace
– Persoane cu venituri din activități ilegale
– Persoane cu venituri volatile (care activează în showbiz)
– Alte persoane care nu intră în niciuna din categoriile de mai sus dar care prezintă risc fiscal ridicat

În eșantionul de risc PFRF (persoane fizice cu risc fiscal) intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.

“După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluția României și a românilor, a venit momentul sã schimbãm aceastã stare de fapt, mãcar în domeniul fiscalitãții. Știu foarte bine cã așteptãrile de la ANAF sunt foarte mari în aceastã perioadã și oamenii își doresc sã vadã lucrurile schimbate peste noapte. Din pãcate, mai avem încã nevoie de rãbdare, din cauza capacitãții administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astãzi, Antifrauda și Inspecția Fiscalã scot din piațã firmele fantomã și destructureazã lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, dupã doi ani de pregãtiri laborioase, sã apãsãm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitãți ale vieții publice, maneliși, cãmãtari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, sã facã dovada fiscalizãrii veniturilor cu care și-au construit averile.” – Gelu Ștefan Diaconu, președinte ANA.

Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Mass-Media

Comments

comments