32 de parlamentari au semnat pentru o iniţiativă legislativă pentru mame.

Astfel, mamele care se vor duce la consultaţii prenatale, ar urma să primească gratuit după naştere haine şi produse de îngrijire pentru fiecare nou-născut.

„Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale”, se precizează în proiectul legislativ depus la Senat.

Iniţiatorii proiectului mai spun că România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile. Astfel, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate în Iran, faţă de media europeană de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%.

În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă, la nivel european, România are cea mai mare incidenţă, cu 9,80%, dublu faţă de media UE, fiind similară celei din Tonga sau Samoa, se mai spune în document. Tot în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri în România, iar rata prematurităţii a ajuns la nouă la sută.

Potrivit expunerii de motive, introducerea acestei măsuri de prevenţie stimulează prezentarea la consultul prenatal şi monitorizarea corespunzătoate a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidităţii şi mortalităţii materno-fetale.

Comments

comments