DRAMA UNEI MAME După doi ani de la moartea lui Florea Costache, mama acestuia, Maria, a acceptat să vorbească, pentru prima dată, cu presa. Dezvăluirile despre noaptea violului, dar şi despre relaţia cu fiul ei sunt tulburătoare… Luna trecută, mama fostului vicepreşedinte al CJ Argeş Florea  Costache a împlinit 80 de ani. Continuă să locuiască singură în casa bătrânească de la Izvoru, refuzând categoric să se mute împreună cu Mihaela (ultima soţie a lui Florea Costache) sau cu nepotul cel mare, Mihai. Îndurerată de moartea singurului ei fiu, Maria Costache vrea să îşi trăiască singură bătrâneţile şi nu îşi mai doreşte decât un singur lucru: să i se alăture cât mai curând, în Cer, băiatului ei. Casa mamei fostului vice de la CJ se află la capătul unei uliţe din Izvoru, unde, atunci când plouă, bălţile mustesc de apă şi noroi. Este o casă peste care anii şi-au spus cuvântul, iar lipsa unei mâini bărbăteşti se vede de la poartă. Deşi ploua torenţial când am ajuns la poartă, Maria Costache ne-a primit cu inima deschisă şi s-a ţinut tare, minute bune în şir, când am adus vorba de fiului ei. Apoi au podidit-o lacrimile şi nu s-a mai putut abţine din plâns.
Îi este foarte greu mai ales că este şi foarte bolnavă. În urmă cu ceva timp, a suferit o pareză pe partea dreaptă, în urma căreia a rămas cu afecţiuni de vorbire. Nu-i lipseşte nimic pentru că săptămânal, Mihai, băiatul cel mare al lui Florea Costache din prima căsătorie, vine să o viziteze. „Mereu vine să mă vadă şi să îmi aducă de mâncare. Am frigiderul plin, dar eu nu pot să mănânc atât. Îi spun mereu să nu îmi mai aducă atâta mâncare, dar el nu vrea să înţeleagă”, ne-a spus Maria.

În timp ce poliţiştii îl căutau pe hoţ prin sat, el o viola pe bătrână în propria casă

„Florică, aşa cum îi spun eu, a fost lumina ochilor mei. Nu m-am băgat niciodată în viaţa lui. Îl băteam la cap doar să se însoare şi atât. Nici el nu voia să mă supere. Niciodată nu mi-a spus cât este de bolnav. Înainte să se întâmple nenorocirea, a venit pe la mine cu Mihaela, iar eu i-am zis că e cam palid şi că slăbise mult. Mi-a răspuns că nu are nimic şi târziu am aflat că mersese destul de des la o clinică”, îşi aminteşte cu tristeţe bătrâna, care, în ciuda problemelor de sănătate ale vicepreşedintelui CJ, este convinsă că Florea Costache s-a stins mai repede din viaţă şi din cauza întâmplărilor prin care ea a trecut cu două săptămâni înaintea morţii fiului său. Crede că băiatul i s-a prăpădit şi din cauza nenorocirii care s-a abătut atunci asupra ei, şi anume violul şi tâlhăria din ianuarie 2011.
„Era pe seară şi cineva a bătut la uşă. S-a dat drept o nepoată de-a mea şi mi-a cerut să-i deschid uşa. Eu nu mi-am dat seama că-i voce de bărbat şi am deschis. A intrat peste mine şi mi-a spus să-i dau toţi banii pe care-i am, pentru că ştie că fiul meu este şef mare la judeţ şi că îmi trimite mulţi. M-am luptat cu el şi am reuşit să-l dau pe uşă afară, apoi am sunat la Poliţie. Au venit repede, iar după ce le-am spus că am fost atacată, poliţiştii au plecat prin comună să îl caute pe hoţ. După ce Poliţia a plecat, hoţul s-a întors şi mi-a spart geamul din spatele casei, dar nu a intrat. Între timp, a fost anunţat şi Florică, care m-a sunat şi mi-a zis să stau închisă în casă că a doua zi va veni la mine Poliţia să facă o cercetare mai amplă. Nu a mai durat mult timp şi m-am trezit cu acel nenorocit din nou peste mine în casă. Intrase până la urmă pe geamul din spate. Mi-a cerut banii. I-am spus că nu am decât 600 de mii (lei vechi) şi că poate să îi ia pe toţi şi să mă lase în pace. Dar el a cerut mai mulţi. Apoi m-a legat cu mâinile la spate, mi-a băgat un batic în gură şi m-a violat…Tot timpul i-a sunat mobilul, dar nu a răspuns…”.
După ce violatorul a plecat, bătrâna s-a chinuit singură să îşi desfacă mâinile din legături, iar apoi s-a baricadat în cameră. Nu a mai închis un ochi până dimineaţa, atunci când a venit Poliţia, aşa cum promisese băiatul ei. A fost luată şi dusă direct la Spitalul Judeţean, iar la scurt timp, poliţiştii l-au prins pe violator, un tânăr de etnie rromă din comună.

Fotografiile din tinereţe ale lui Florea Costache îi mai alină dorul

După acel nefericit incident, Maria Costache a locuit o vreme împreună cu Mihaela în casa pe care Florea Costache o are la Ştefăneşti. „El era internat la Floreasca pentru a i se face un transplant de ficat. A murit în timp ce aştepta să-i fie adus ficatul cu avionul. Săracul, trăgea să moară, iar mie nu mi-a spus nimeni asta. S-au gândit că mi se face rău, dacă sunt cu inima…”
Moartea singurului fiu a distrus-o pe bătrâna care refuză să mai vină la Piteşti, pentru a evita să o năpădească amintirile. Din când în când, participă la pomenile pe care Mihaela Costache i le face lui Florică al ei, însă are mare grijă să-i facă şi ea toate cele creştineşti la Izvoru, locul unde s-a născut şi a copilărit vicepreşedintele CJ. De câte ori se simte în stare, merge şi-i aprinde o lumânare mormânt, iar fotografiile din album sunt cele care îi mai alină dorul până când îl va urma şi ea în Cer.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI