Suntem în anotimpul când pielea ne dă cele mai mari bătăi de cap. Urmăresc deseori pe diverse grupuri discuții pe tema denumirii acestui articol. Dar de data aceasta nu vom vorbi despre tipul fondului de ten, ci despre tipul pielii. Fiecare dintre noi ne-am confruntat cel putin odată în viată cu pielea descuamată. Pentru început aș dori să stabilim ce este piele descuamată și ce este pielea uscată.

Pielea uscată simplă:  este un rezultat al lipsei de grăsime naturală. Cel mai adesea, situația afectează femeile sub 35 de ani.
Pielea uscată complexă este lipsită atât de grăsime, cât și de umiditate și este caracterizată prin riduri fine, pete maronii, depigmentări, pori deschiși și piele căzută. Este, de obicei, asociată cu îmbătrânirea.
Echilibrul între grăsime și umiditate este vital pentru sănătatea și frumusețea pielii. Grăsimea și umiditatea colaborează pentru că în celulele pielii trebuie să existe destulă umiditate, dar trebuie să existe și destulă grăsime ca să acționeze ca un scut, prevenind excesiva evaporare a umidității din straturile superioare ale pielii.

Descuamarea pielii este pierderea stratului superficial al pielii (epiderma) care devine uscat și se desprinde în bucăți mari de forma unor solzi de pește. Observăm acest efect în mare parte când aplicăm produsele de machiaj, fondul de ten și pudra. Încercăm să dăm vina pe fondul de ten, că nu este calitativ, că nu ni se potrivește, dar de fapt problema este alta.

Asa cum am văzut mai sus piele uscata, poate fi cauza, iar descuamarea pielii este efectul. Aici, însă, avem un DAR… de ce întâlnim piele descuamată de cele mai multe ori pe pielea mixtă sau grasă?

Cauzele pot fi cele mai diverse:
-alimentația incorectă (Da, da, ai citit corect. Alimentația influențează starea pielii. Pentru o piele sănătoasă avem nevoie de alimente sănătoase, calitative. Evităm alimetele procesate, prăjelile, grăsimi în exces, zaharul, ciocolata — dacă provoacă reacții și alergii).
-aerul uscat din încăperi (În perioada de încălzire a spațiilor ar fi bine să ne dotăm cu umidificatoare pentru a preveni deshidratarea pielii.)
-expunerea unui timp îndelungat la frig sau la raze solare. Tenul are nevoie de protecție și iarna și vara. Când activitatea razelor solare este maximă, alegem creme cu filtru solar SPF, iar iarna când avem parte și de vânt și de ger, alegem o cremă protectoare mai grasă, sau un fond de ten pe bază de uleiuri.
-îngrijirea agresivă sau neîngrijirea pielii. (Indiferent de tipul tenului, îngrijirea zilnică e o rutină fără de care nu putem avea o piele sănătoasă.)
-leziuni cauzate de diverse afecțiuni ale pielii: alergii, dermatite, keratoză, acnee etc
-deshidratarea întregului organism.

SOLUȚIA — CURĂȚAREA

Pentru a elibera tenul de aceste celule uscate, e nevoie de exfoliere. Această noțiune ar trebui să o introducem în îngrijirea noastră săptămânală.

Sunt diverse metode de exfoliere, și în cele din urmă le vei afla, astfel încât să o alegi pe cea potrivită.
– exfolierea chimică: Poate fi pe bază de acizi sau enzime. Există proceduri de exfoliere în profunzime, dar ele se realizează la saloane specializare de aceea nu ne vom opri asupra lor. Sunt însă și produse de exfoliere, numite peeling-uri care pot fi folosite acasă. Deseori se găsesc sub formă de gel, care se repartizează pe suprafața pielii, se lasă timp de câteva minute (timpul care este indicat de către producător) apoi se masează ușor și se spală cu apă. Sunt non-ofensive pentru piele deoarece nu conțin particule abrazive și nu riscă să zgârie epiderma.
– exfolierea mecanică – Scrubul. Scrub-urile au în componența lor particule abrazive, care pot distruge bariera naturală a pielii. Aceasta se poate întâmpla dacă particulele sunt obținute prin strivire de sâmburi, coji sau alte substanțe dure. În plus, scrub-urile au mai multe contraindicații decât recomandări. A se evita în cazul pielii iritate, crăpate, acneice, cuperozei, deoarece pot agrava problemele pielii.
Tot de curățarea mecanică țin și aparatele pentru exfoliere. Dacă ai decis să-ți curăți tenul cu un astfel de apărat trebuie să știi cum să-l alegi. Perii trebuie să fie subțiri, deși și moi. Mai benefice sunt acele aparate care vibrează, nu care se rotesc. Oricare nu ar fi modalitatea de curățare, pielea necesită o hidratare ulterioară. După ce am curățat pielea de celulele moarte, care-i blocau buna funcționare, după ce am hidratat-o cu ajutorul cremelor hidratante, a uleiurilor, serumurilor, abia atunci putem aplica machiajul.

Și acum voi vorbi despre ce ti-am promis la început: Fondul de ten.

Fondul de ten are un aspect plăcut doar pe o suprafață îngrijită. Nu există acel fond de ten, care să acopere celulele descuamate, și asta pentru că tot ce este uscat, va absorbi lichidul din fond de ten, lăsând la vedere doar pudra și pigmentul, creând un aspect neplăcut de solzi. După ce am obținut o suprafață sănătoasă a tenului, putem aplica fondul de ten preferat, în funcție de tipul tenului, în funcție de anotimp. Pentru vară alegem un fond de ten mai fluid, iar pentru iarnă unul mai cremos, pentru o mai bună apărare de ger și vânt.

IMPORTANT!!! Atunci când intrăm în casă, ne întoarcem de la serviciu sau petrecere, primul lucru pe care-l facem este demachierea. Pielea are nevoie de repaos, îngrijire, curățare și neapărat HIDRATARE!!!

Oferte speciale pentru la Ioana Duţă Studio din Piteşti. Vezi aici oferta lunii ianuarie
Salonul este situat în Piteşti, Strada Gheorghe Şincai, Bl. R11, Sc. C, Ap. 2.
Pentru programări: 0721 333 994
Ne găsiţi şi pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/ioanadutastudio/

Comments

comments