Cazul celor trei licee de stat din Costeşti, Stâlpeni şi Ştefăneşti, care au avut promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat este deja binecunoscut. Întoarse pe toate feţele, cauzele acestui dezastru „intelectual” sunt multiple: calitatea slabă a elevilor, lipsa lor de preocupare, neimplicarea părinţilor, indiferenţa profesorilor… Un singur lucru nu poate fi, însă, contestat: Faptul că, în ciuda crizei, în ultimii patru ani, investiţiile în cele trei unităţi de învăţământ au fost de peste 7 milioane de euro.
Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, între anii 2007 şi 2011, celor trei licee le-au fost alocate, numai din fonduri guvernamentale, 6.041.576 de lei noi, adică peste 60,4 miliarde de lei vechi. La aceşti bani se adaugă sumele alocate din bugetele locale ale celor trei Primării: Stâlpeni, Costeşti şi Ştefăneşti, precum şi cele sosite tot de la Guvern, prin centrele bugetare, pentru salarii.
Costeşti, salarii de peste 62 de miliarde lei
Primăria şi Consiliul Local Costeşti alocă lunar 200 de milioane de lei vechi doar pentru plata utilităţilor. La un calcul simplu, pentru un an se plătesc 2,4 miliarde de lei, iar, pentru patru ani, atât cât a stat în liceu actuala generaţie „0”, s-au cheltuit 9,6 miliarde de lei. Fondul de salarii nu este nici el de neglijat: pentru plata cadrelor didactice, cele care i-au pregătit pe absolvenţii catastrofali, acesta a fost de 1,3 miliarde pe lună, adică 15 miliarde pe an şi 62 de miliarde de lei în patru ani. Pentru ca liceenii în cauză să nu ducă lipsă de nimic, Inspectoratul Şcolar a alocat şi el 63 de milioane pentru cărţi, 394 de milioane pentru dotarea laboratoarelor, 151 de milioane pentru dotări sportive, 600 de milioane pentru mobilier şi nu mai puţin de 8 miliarde de lei pentru reabilitări. În total, Grupul Şcolar Agricol Costeşti a „înghiţit”, în ultimii patru ani, circa 81 de miliarde de lei.
Stâlpeni, 110 miliarde de lei
Nici la Stâlpeni elevii şi cadrele didactice nu au dus lipsă de nimic, ţinând seama de câţi bani s-au pompat în Grupul Şcolar de aici. ISJ a alocat, în patru ani, 12 miliarde de lei: 182 de milioane pentru cărţi, 464 de milioane pentru laboratoare, 194 de milioane pentru materiale sportive, 900 de milioane pentru mobilier şi un miliard pentru reabilitări.
Potrivit primarului Ion Popa, la începutul fiecărui an, liceul beneficiază de o alocare bugetară din banii comunităţii de circa un miliard de lei, la care se adaugă 800 de milioane, banii de navetă, şi încă un miliard, an de an, pentru investiţii şi reparaţii. În total, 12 miliarde în patru ani, perioada în care s-a pregătit „generaţia de aur”, ce a avut promovabilitate zero la BAC.
Fondul de salarii pentru cei 104 profesori are şi el o valoare impresionantă: 1,9 miliarde de lei vechi pe lună, adică 21,6 miliarde pe an şi 86 de miliarde într-un ciclu de 4 ani! În total, 110,50 miliarde de lei.
Ştefăneşti, investiţii de 39 miliarde lei
De departe, cel mai costisitor dintre cele trei licee a fost cel de la Ştefăneşti. În dorinţa de a realiza aici un adevărat campus, în ultimii patru ani s-au alocat, din fonduri guvernamentale, prin Inspectoratul Şcolar, 39 de miliarde, din care 37 de miliarde numai pentru reabilitări, îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi sporirea confortului elevilor şi al profesorilor.
În plus, la Ştefăneşti s-a reabilitat, cu 160 de milioane de lei, cabinetul de psiho-pedagogie, oferindu-se alte 1,3 miliarde pentru dotări. Salariile reprezintă, potrivit primarului Dorin Bărbuceanu, 14 miliarde de lei pe an, iar întreţinerea – 700 de milioane pe an. Deci, în ultimul ciclu şcolar, la Ştefăneşti s-au cheltuit 97,8 miliarde.
Trăgând linie, rezultă că statul a investit peste 290 de miliarde de lei vechi, echivalentul a peste 7 milioane de euro, în cele trei Grupuri Şcolare ce nu au reuşit să scoată nici măcar un elev capabil să ia examenul de Bacalaureat. Scump, domnule, scump, pentru o căruţă de proşti!