Sărbătoarea Mărțișorului este o datină precreștină a cărei semnificație a rămas aceeași de-a lungul timpului, simbolul venirii primăverii. La originile mărțișorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se atașa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roșie și alta albă ce semnificau lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii și care era purtată în general de persoanele sensibile (copii și fetele tinere). Exista credința conform căreia această amuletă aducea noroc și fericire.

Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la români cât și la bulgari (sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului comun daco-tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la cei din urmă.

Există totuși o legendă a apariției tradiției de Mărțișor conform căreia Soarele a coborât pe pământ la o horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniță. Lumea se întristase, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr curajos s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulți dintre pământeni l-au condus și i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l învingă pe zmeu și să elibereze soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna și iarna. A găsit castelul zmeului și au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborat. Slăbit de puteri și rănit, tânărul a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer înveselind și bucurând lumea, a reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar tânărul nu a ajuns să vadă primăvara. De atunci tinerii împletesc doi ciucurași, unul alb și unul roșu: roșul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Astăzi, mărțisorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belșug în casele oamenilor, iar dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

Comments

comments