Tulburările digestive sunt cele mai frecvente boli ale tractului digestiv. Ele pornesc de la o simplă dispepsie (senzaţie de disconfort digestiv, care apre după ce mâncăm) sau gastrită (inflamaţia membranei care căptuşeşte stomacul), colite (procesele inflamatorii ale peretelui intestinului gros, consecinţă unor afecţiuni infecţioase acute specifice -bacteriene, virale, parazitare sau afecţiuni nespecifice inflamatorii sau infecţioase – dentare, amigdaliene, rinofaringiene, colecistice, genitale, ulcerele (atât gastric cât şi duodenal) şi peritonita (inflamarea peritoneului, membrană seroasă subţire care căptuşeşte peretele cavităţii abdomenului şi acoperă organele cuprinse în această cavitate).

Procesul digestiei începe în gură, la nivelul dinţilor şi al mestecării alimentelor, de aceea problemele dinţilor şi cariile sunt adesea implicate în declanşarea problemelor digestive.

Astrologic, sistemul digestiv în întregime, este guvernat de Fecioară și de semnul polar Pești. Stomacul este sub stăpânirea Racului, intestinul subțire ține de Fecioară, duodenul (legătura dintre stomac și intestinul subțire) de Pești, iar colonul de Scorpion.

Problemele din această regiune pot fi observate prin aspectele pe care le fac Saturn sau Marte din Rac cu Soarele, Luna sau Ascendentul.

Aceste persoane, de regulă sunt foarte sensibile și timide, emoțiile puternice având impact dur asupra digestiei. Saturn în Rac, de exemplu, poate sugera insuficiența acidului clorhidric care intră în componența sucului gastric și care duce adesea la gastrite, dar mai ales la ulcere.

Marte în Rac, poate sugera excesul de acid clorhidric, deci aceste persoane trebuie să fie atente la ceea ce mănâncă.

Marte stăpânește mușchii și cu el în Fecioară sau Pești, musculatura intestinelor poate fi afectată ceea ce poate conduce la constipație (unul din simptomele constipației este coordonarea dificilă a impulsului nervos motor și implicit a mușchilor în cauză) sau dimpotrivă alte neplăceri cum ar fi spasmele musculare. Marte în Fecioară sau Pești în aspecte grele cu Soarele, Luna, Saturn, Uranus sau Neptun este semnătura astrală pentru ulcerul duodenal.

Saturn în Fecioară sau Pești poate aduce alte complicații.

Ulcerul gastric se poate vedea la cei care suferă de această boală, prin poziția și aspectele lui Marte sau a lui Saturn în Rac.

Gastritele (inflamarea membranei care căptușește stomacul în interior) pot duce la ulcer, tulburări digestive provocate de acumularea de toxine, se recunosc prin conjuncția Soarelui sau ale Lunii cu Marte aflat în Rac.

Problemele colonului și ale intestinului gros pot fi observate când semnul Scorpionului este implicat prin aspecte dure sau Pluto extrem de puternic în tema natală. Soarele, Luna, Ascendentul, Marte sau Saturn în Scorpion în aspecte grele cu Marte sau Pluto este adesea, semnătura astrală pentru colite – de fermentație, de putrefacție ș.a.

În cazul peritonitelor (inflamația membranei care protejează cavitatea abdominală) găsim adesea Soarele, Luna și pe Marte în Fecioară în aspecte tensionate cu Saturn, Uranus, Neptun sau Pluto.

Deci , să recapituălm….

Glandele salivare, mucoasa membranei care căptușește limba, gura și buzele, amigdalele, căile respiratorii care se deschid în spatele palatinului sunt guvernate de Taur.

Stomacul și pilorul sunt în stăpânirea Racului.

Peritoneul, intestinul subțire, vezicula biliară și canalele prin care aceasta își deversează produșii biliari sunt sub semnul Fecioarei.

Ca și splina, ficatul este derivat din mugurele duodenal dar are dublă guvernare: Fecioara și Săgetătorul pentru că derivă și din mugurele mesodermului. Posibil acesta să fie raționamentul pentru care ficatul și artera care îl irigă, precum și elementele care formează sângele și măduva osoasă, să fie asociate lui Jupiter.

Un alt coguvernator este Mercur care veghează la inervația ficatului. Totuși, un lucru este sigur, din punct de vedere anatomic, această glandă complexă, cum spuneam mai sus este guvernată de Fecioară și de Săgetător, semne, stăpânite la rândul lor de…Mercur și Jupiter!

Tot din mugurele duodenal s-a format și pancreasul, tot o glandă mixtă, și canalele prin care acesta își deversează produșii în sânge. În schimb Insulele lui Langerhans, care secretă insulina, sunt stăpânite de Taur.

Scorpionul stăpânește intestinul gros care include rectul și sfincterul intern al anusului (sfincterul extern este guvernat de Vărsător deoarece este un mușchi voluntar acționat prin reflex), cecumul și apendicele vermiform.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI