PROIECT Un laborator unic în ţară este pe cale să fie dat în folosinţă la Universitatea din Piteşti. Este vorba despre un laborator de cercetare a energiilor regenerabile, respectiv solară şi eoliană, ideea aparţinându-i inginerului Cicerone Marinescu, cel care a pus la punct acest proiect pe cont propriu şi care acum l-a adus la Universitatea din Piteşti. Mai multe panouri solare pentru producerea de energie au fost deja montate pe acoperişul unuia dintre corpurile Universităţii, iar menirea lor este aceea de a produce energie pentru un laborator aparte, nou-înfiinţat în cadrul instituţiei. Dintotdeauna pasionat de ştiinţă, inimos şi plin de optimism, inginerul piteştean a reuşit să-şi ducă visul mai departe şi are şansa de a-i îndruma şi pe studenţii de la Facultatea de Ştiinţe. Cicerone Marinescu, inginerul doctor în energii regenerabile, este cel care a inventat un sistem de panouri solare care pot servi drept ferestre. Cum a dat de greutăţi, desigur financiare, şi nu a mai putut plăti chiria pentru fosta locaţie, Cicerone Marinescu a căutat alte soluţii pentru a continua proiectul. Aşa a ajuns la Universitatea din Piteşti unde şi-a mutat, de curând, laboratorul său special.

„Parc” de panouri fotovoltaice pe acoperiş

În laboratorul înfiinţat de fundaţia lui Cicerone Marinescu, „Fundaţia pentru Dezvoltare Bazată pe Cunoaştere”, se produce şi se studiază energia – solară şi, în curând, şi cea eoliană. Pe scurt, folosindu-se de lumina şi căldura de la soare, este încălzită apa din mai multe bazine speciale, iar cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, se produce curent electric. Şi se produce destul cât să fie de ajuns pentru funcţionarea independentă a laboratorului. „Acum aproape am terminat de montat panourile fotovoltaice pe acoperiş. Mai avem aici şi o mică staţie meteo care captează date dspre radiaţia solară şi transmite, wireless, către un computer, datele. De asemenea, în curând, vom instala undeva în apropierea clădirii Universităţii, şi un generator eolian”, spune inginerul. Laboratorul său va fi total independent energetic, iar studenţii vor specializaţi în energii regenerabile.

Forţă de muncă pentru parcurile de panouri din jurul Piteştiului

După cum deja se ştie, în jurul Piteştiului au început să apară diverse proiecte pentru înfiinţarea de parcuri cu panouri fotovoltaice, iar cursurile lui Cicerone Marinescu vin mănuşă pe nevoile de personal pentru aceste parcuri. „Vreau ca studenţii pregătiţi aici să devină specialişti în domeniu pentru a fi mai apoi angajaţi la aceste parcuri din jurul oraşului. Sperăm să reuşim să facem un parteneriat cu proprietarii parcurilor pentru a putea lucra împreună în acest sens”, spune Cicerone Marinescu.

Lăstun cu propulsie solară

Cicerone Marinescu lucrează la un proiect revoluţionar care presupune realizarea unei maşini cu propulsie solară ce va fi înscrisă în circulaţie şi condusă prin toată ţara. Autoturismul este un Lăstun a cărui caroserie va fi făcută din panouri care captează radiaţiile solare şi le transformă energie.
„Deocamdată lucrăm la realizarea unui prototip, iar modelul de maşină solară sperăm să fie gata cât mai curând. Vreau să o înmatriculez şi să am dreptul să merg cu ea pe drumurile publice”, spune Cicerone.

Clădirile energetice

Cicerone Marinescu este inginerul argeşean aplaudat de Academia Română pentru un proiect de construire a unor clădiri energetice. Clădirile trebuie să fie dotate cu panouri fotovoltaice, iar în interior, vor avea instalate generatoare de energie eoliană. „O astfel de clădire ar produce energia necesară pentru cei care locuiesc acolo, dar şi pentru cei din jur”, spune inginerul piteştean.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI