La fabrica din Costeşti se face cea mai inedită dulceaţă din România: nuci verzi cu plante medicinale!

În urmă cu doi ani, doi tineri argeşeni au deschis o mică fabrică la Costeşti, „Bunicel”, unde produc anual, câteva mii de borcane de dulceaţă şi gem, toate realizate natural şi tradiţional. Mihai Zaharia şi logodnica sa, Alexandra Răpăilă, prepară în curtea proprie, la tuci, pe foc de lemne, reţete tradiţionale, dar şi inovatoare, numai din fructe culese din grădinile argeşenilor. „La începutul acestei luni scoatem prima producţie pe anul acesta. Vom realiza ceva unic şi – sper – deosebit, o dulceaţă de căpşuni cu zmeură şi ghimbir, iar fructele sunt toate proaspete şi naturale. Căpşunile le-am luat de la Mozăceni, iar zmeura – de la Lunca Corbului. Numai din Argeş procurăm toate fructele. Anul acesta vom produce şi o dulceaţă mai specială, ceva unic pe piaţă, din nuci verzi şi o plantă medicinală românească, care va putea fi consumată şi ca tratament. Ceva nou în acest an va fi şi în modul de preparare.

Astfel, vom pune fructele în cantitate cât mai mică şi le vom fierbe la tuci, pe foc de lemne doar 20 de minute, pentru a nu-şi pierde din savoare şi din prospeţime. Apoi, pentru ca dulceaţa să reziste şi să nu se strice, le vom steriliza de trei ori la bain-marie. Chiar dacă pe fiecare an, zic eu, ne diversificăm reţetele, metoda prin care le pregătim va rămâne cea tradiţională, la tuci. Altă reţetă inedită pe care o vom încerca în acest an este dulceaţa de vişine cu cireşe, dar şi diferite sosuri din legume. În cea ce priveşte cantitatea de zahăr pe care o folosim pentru dulceaţă sau gem, aceasta diferă în funcţie de fiecare fruct în parte. Încercăm să folosim cât mai puţin zahăr, iar de exemplu, la cea de piersici cu corcoduşe şi cardamon nu punem deloc zahăr, deoarece sunt fructele suficient de dulci”, ne-a povestit Mihai.

Producţie de peste 10.000 de borcane de dulceaţă şi gem în acest an

Cei doi tineri din Costeşti spun că nu duc lipsă de comenzi, nici din ţară şi nici din străinătate: „Am început în 2013 cu o producţie de 1.200 de borcane, iar anul trecut, producţia a fost de 3.600 de borcane, pe care am epuizat-o. Nu ne-a mai rămas nimic. De aceea, în acest an vom face undeva la 10.000 de borcane, printre care şi mai multe reţete unice. Vindem în toată ţara prin magazinul nostru online „Bunicel.ro”. Avem foarte mulţi clienţi din ţară, dar şi din străinătate, din ţări, precum: Luxemburg, Olanda şi Anglia, care au fost foarte încântaţi de dulceţurile speciale produse de noi”, ne-a mai spus Mihai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here